U Labinu održan prijem povodom Dana civilne zaštite

U Labinu održan prijem povodom Dana civilne zaštite

4.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu međunarodnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava 01. ožujka, danas su gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić i njegov zamjenik Zoran Rajković  upriličili prijam za predstavnike Stožera zaštite i spašavanja Grada Labina i općina Labinštine, pravne osobe koje se zaštitom i spašavanjem bave u svojoj redovnoj djelatnosti, predstavnike vatrogasnih zapovjedništva i predstavnike zapovjedništva civilne zaštite.

Civilna zaštita je oblik organiziranja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša i njene su zadaće prvenstveno socijalne i civilne naravi.

Boris Rogić, stručni suradnik Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije govorio je o značaju sustava zaštite i spašavanja Grada i općina, važnosti i ulozi stožera zaštite i spašavanja i zapovjedništva civilne zaštite, o postrojbama civilne zaštite Grada Labina i općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja, njihovom opremanju i potrebi za edukacijom. Osvrnuo se i na situaciju koja je obilježila prošlu godinu, izlijevanje nafte u raškom zaljevu, te napomenuo kako se oko ovog slučaja očekivala veća uključenost i pomoć države no ona je izostala. Uz sve poteškoće odrađen je dobar posao, a Stožer civilne zaštite još uvijek je aktivan na tom području te se sastaje jednom mjesečno, dok Lučka uprava teren nadzire svakodnevno. Najavio je i osnivanje postrojbe vatrogasaca na moru, u suradnji sa talijanskim i slovenskim kolegama. Postrojba koja će se sastojati od 27 osoba te koja će uvelike pomoći u kriznim situacijama te bržem i lakšem pristupu terenu jedan je od projekata kandidiranih putem EU fondova. Zahvalio se na dosadašnjoj suradnji te čestitao svim prisutnima Dan civilne zaštite.

Darko Vitasović, zapovjednik JVP Labin osvrnuo se na prošlu godinu te napomenuo kako su vatrogasci odlično pripremljeni no oprema nije zadovoljavajuća. Kako je najavio, krenulo je rješavanje i tog problema te se već ove godine sprema nabavka 38 novih vatrogasnih vozila za područje Istarske županije, od čega 8 za područje Labinštine. Nabavka vozila neće dodatno opteretiti lokalne proračune, već će se financiranje kredita za nabavku vozila vršiti iz dijela onih redovno isplaćenih godišnjih sredstava lokalnih samouprava.

Tina Damjanić, zamjenica načelnice Općine Raša svim prisutnima zahvalila je na promptnim reakcijama i pomoći tijekom izlijevanja nafte i nedavnih poplava na području Općine, te svima čestitala međunarodni dan civilne zaštite.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić pozdravio je prisutne te pohvalio dobru suradnju. „Svjedoci smo svakodnevnih klimatskih promjena i oscilacija koje dovode do situacija kakve su pogodile i ovo područje nekolicinu puta. Upravo stoga, veseli kvaliteta vaših reakcija i obavljenog posla. Mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni funkcioniranjem sustava civilne zaštite na našem području. Moram naglasiti da područje bivše Općine Labin ima oko 390 kvadratnih km površine i ukupno 52 milje morske obale. Težak je to i zahtjevan teren, potrebna je i adekvatna oprema te podržavam svako ulaganje u civilnu zaštitu i opremanje iste. Valja napomenuti kako je i PVZ kupio gliser koji će olakšati reakcije i brži te jednostavniji prilaz teškim i nepristupačnim terenima. Još jednom, svima čestitam međunarodni dan civilne zaštite.“ zaključio je Gradonačelnik

dan civilne zaštite politika civilna zaštita valter glavičić zoran rajković tina damjanić