U Labinu održan 30. izborni Sabor IDS-a proslavljen 28. rođendan IDS-a u Labinu

U Labinu održan 30. izborni Sabor IDS-a  proslavljen 28. rođendan IDS-a u Labinu

18.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ponovno je prema očekivanjima izabran za čelnog čovjeka Istarskog demokratskog sabora sa 246 glasova za i četiri protiv. Protukandidata nije imao jer član pulske podružnice Edi Gobo nije dobio potrebna 25 glasa kod prikupljanja potpisa za kandidaturu. Za pet potpredsjednika izabrani su Katarina Nemet, Roberta Kalčić Savatović, Loris Peršurić, Valter Flego i Renato Krulčić a u Izvršni odbor stranke izabrani su Celeste Gerometa, Igor Merlić, Stjepan Mraković, Marko Palijaga, Mirela Mladin, Vili Rosanda, Alen Golja i Marin Starčić. Izglasano je to na 30. izbornom Saboru stranke i 28. rođendanu IDS-a u Labinu.

Odlučilo je tako 246 od 275 fiducijara s pravom glasa koje je izabralo vodstvo stranke za iduće četiri godine. Stranke koja je narasla u prošlom četverogodišnjem mandatnom razdoblju za 32,1 posto pa sada ima 7.384 člana. Na lokalnim izborima prošle godine IDS koji u Istri vlada od prvih parlamentarnih izbora, također je ostvario vrlo dobre rezultate. Na županijskoj razini osvojio je 57 posto glasova što je 13 posto više nego ranije, a u Puli su dobili sedam posto više glasova. IDS je na tim izborima političkim konkurentima preoteo Buje, Barban i Ližnjan, ali je izgubio Višnjan, Karojbu i Žminj. Na posljednjim izborima za Sabor IDS je u 8. Izbornoj jedinici dobio 22,7 posto glasova. Danas stranka ima devet gradonačelnika u Istri, istarskog župana, tri zastupnika u Hrvatskom Saboru i jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Stoga je 30. izborni Sabor održan u novom labinskom sportskom centru „Franko Mileta“ kojem je nazočilo 246. 275 članova i članica, bio svečan u znaku kontinuiteta i dobrog raspoloženja.

Nakon radnog dijela Sabora koji je bio zatvoren za javnost i medije glasovalo se za čelne funkcije u IDS-u. Nakon toga novinarima se obratio i predsjednik Boris Miletić koji je rekao:

- Prije svega želim se od srca zahvaliti članovima i članicama IDS-a na izuzetnoj velikoj potpori koju su mi pružili i velikom povjerenju za vođenje stranke u naredne četiri godine, što jednako tako znači i veliku odgovornost. Jer biti na čelu IDS-a, stranke koju krase epiteti vjerodostojnosti, dosljednosti, principijelnosti i najpostojanije hrvatske parlamentarne stranke, a prema znanstvenim istraživanjima i najuspješnije hrvatske regionalne stranke, je velika čast, odgovornost i zadovoljstvo. Svoj program sam bazirao na nekoliko područja, a to je kontinuitet rasta, razvoja i napretka Istre, zatim područje koje je za nas jako bitno, a to je decentralizacija Hrvatske. Treće poglavlje se odnosi na nešto što je ovoj zemlji najpotrebnije a to je obrazovanje, obrazovanje i opet obrazovanje. Nadalje, rast gospodarstva, poticanje poduzetništva kao najbolja politika svih politika i ekonomska ali i socijalna, kulturna, sportska i politika pune zaposlenosti jamči rast i napredak. Ne manje bitno to su naše temeljne vrijednosti IDS-a, građanska i manjinska prava, multikulturalizam, antifašizam, dakle sve ono što se već punih 28 godina zalažemo i od čega nikada nismo niti ćemo odstupiti. Još jednom danas je IDS pokazao da je stabilna, jedinstvena stranka, stranka koju krasi zajedništvo i mislim da tako jaki i tako čvrsti međusobno možemo realizirati sve one ciljeve koje smo si postavili, a to je kontinuitet rasta i napretka naše Istre, rekao je Miletić.

Na novinarsko pitanje prokomentirao je i činjenicu da je bio jedini kandidat za predsjednika.

- Ovo je kraj našeg unutarstranačkog izbornog procesa koji je započeo prije nešto više od šest mjeseci, sa izborima u našim temeljnim stranačkim organizacijama a to su naši stranački ogranci. Nakon toga su uslijedili izbori u stranačkim podružnicama, da bi taj dio okončao u zajednicama podružnica. I današnji izborni sabor stranke je kraj ili kruna unutarstranačkih izbora. Vjerujem da su rezultati koji su u protekle četiri godine ostvareni doista impresivni na brojnim izborima. Jednako tako značajno je povećanje članstva naše stranke, imamo preko 30 posto više novih članova. Oni su bili temelj podrške svih ključnih organizacija u kandidaturi predsjednika stranke, a jednako tako mnoga nova imena, mnoge mlade osobe i mnoge promjene na našim nižim stranačkim organizacijama. Ono što IDS krasi to je naša demokratičnost, mogućnost svakoga da se kandidira u za to propisanoj proceduri, rekao je Miletić istaknuvši kako je Sabor pokazao snagu, jedinstvo stranke a vrlo konstruktivna rasprava bila je usmjerena ka promjenama na bolje gdje se i IDS kao organizacija mora mijenjati.

Promjene za nove uvjete

- Samo onaj tko je spreman prilagoditi se novim uvjetima i promjenama, a svijet se puno brže mijenja nego što je to bilo prije, taj može računati na uspjeh, zaključio je Miletić.

Zahvalivši svima na izglasanom povjerenju, ponovno izabrani predsjednik Boris Miletić u svom se kandidacijskom govoru osim na unutarstranačke teme osvrnuo i na istarsko gospodarstvo, turizam, ekologiju, zdravstvo, obrazovanje i decentralizaciju, naglasivši između ostalog da vjeruje u Istru koja će u potpunosti samostalno odlučivati o svojoj sudbini.

- Najveća vrijednost IDS-a nesumnjivo je zajedništvo, a zajedno se već 30 godina uspješno nosimo sa svim izazovima, prilagođavamo se promjenama, napredujemo i rastemo. Ponosan sam što je IDS najdosljednija i najvjerodostojnija politička opcija u Istri, ali i u cijeloj Hrvatskoj te jamstvo da će Istra ostati progresivna, otvorena i tolerantna regija, simbol napretka i otpora nazadnim strujama u zemlji, istaknuo je Miletić te dodao:

- Ustrajat ćemo u našoj borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Miletić je zahvalio svim članovima i simpatizerima IDS-a, kao i političkim partnerima bez kojih IDS ne bi nanizao čak sedam velikih izbornih pobjeda u protekle četiri godine.

- Mi znamo kakvu Istru želimo i ta nas vizija ujedinjuje. Želimo uključivu, razvijenu, napredno, socijalno osjetljivu i otvorenu Istru u kojoj su nove ideje ključan resurs. Puno smo već na tom putu napravili, ali odlučno nastavljamo dalje. Sad je vrijeme da se budućnost Istre u potpunosti stavi u ruke građana Istre, jer oni to zaslužuju, i to ćemo im isporučiti. Svatko od nas može i mora svojim primjerom, ponašanjem i djelovanjem biti ponosan na svoj regionalni identitet i zavičaj, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Župan Valter Flego koji je izabran za jednog od podpredsjednika stranke, također je zračio zadovoljstvom.

- Ponovno imam čast biti podpredsjendikom IDS-a, biti dio tima i želim se zahvaliti svima koji su danas ovdje bili i svojom konstruktivnom raspravom pridonijeli sjajnoj atmosferi međusobnog uvažavanja, novih ideja. U vrlo konstruktivnom razgovoru cijeloga dana dobili smo jasne smjernice za rad u iduće četiri godine. Dat ćemo sve od sebe kao i do sada da ne razočaramo ove ljude, ali i nikoga tko živi na ovim prostorima, tko ima povjerenja u IDS, izjavio je Flego.

Jedini gost na saboru bio je Furio Radin, u funkciji saborskog zastupnika talijanske manjima i predsjednik talijanske unije.

- Istra se ne može definirati bez talijanske i hrvatske kulture, bez čakavske i istraveneto kulture. Kad ne bi imala te dvije karakteristike, Istra bi bila kao i sve druge županije. Imamo 19 županija i jednu regiju, rekao je Radin u svom pozdravnom govoru.

Torta za kraj

Saborom je predsjedavao Tulio Demetlika koji je bio zadovoljan atmosferom.

- Ova atmosfera je potvrda stabilnosti i kontinuiteta naše stranke. Ovo je jedan od rijetkih primjera gdje se unutarstranački izbori provode na visokoj razini poštivanja procedure propisane Statutom, Poslovnikom i odlukama Predsjedništva i Savjeta stranke. IDS ide uvijek svoji putem, sa svojim ljudi a iz današnjeg izvještaja o radu u proteklom mandatu, vidljiva je potvrda politike koju prepoznaju građani i birači Istre i to već 25 godina. To potvrđuje da vodimo politiku koja svrstava Istru u red najrazvijenijih regija Hrvatske. Ono što političari svojim kandidaturama obećaju, građani su honorirali na izborima.“

Nakon radnog održan je i svečani dio Sabora otvoren za medije i sa prijemom i večerom, pozdravnim govorima i tradicionalnim rezanjem rođendanske torte kojom je IDS proslavio 28. rođendan. Članove i goste zabavljao je labinski band Istria. IDS očito s velikim ambicijama ide dalje.

Izabrani potpredsjednici

Za potpredsjednike IDS-a izabrani su Valter Flego, Katarina Nemet, Loris Peršurić, Renato Krulčić, Roberta Kalčić – Savatović, a za članove predsjedništva Vili Rosanda (IDS Puljštine), Celeste Gerometta (IDS Poreštine), Stjepan Mraković (IDS Buzeštine), Marko Paliaga (IDS Rovinjštine), Mirella Mladin (IDS Rijeka), Marin Starčić (IDS Liburnije), Alen Golja (IDS Labinštine) i Rino Duniš (IDS Bujštine). (Branko BIOČIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

ids ddi izborni sabor labin boris miletić