U Labinu obilježena 33. godišnjica Titove smrti

U Labinu obilježena 33. godišnjica Titove smrti

4.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Udruge "Društvo Josip Broz - Tito" i Udruge antifašista komemoracijom uz bistu Josipa Broza Tita u parku pored autobusnog kolodvora obilježena 33. obljetnica njegove smrti.

Lucijan Martinčić, predsjednik "Društva Josip Broz - Tito", pročitao je izvadak iz govora Stjepana Mesića, bivšeg Predsjednika RH i počasnog predsjednika Saveza antifašista Hrvatske.

- Je li Tito imao mana, je li radio pogreške? Jest - svakako! Ali, u strateškim odlukama nije griješio. Jer, nije bila pogreška kada je pozvao na ustanak protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača. Nije bila pogreška kad je odbio Staljinov diktat i u blokovski podijeljenom svijetu Jugoslaviju doveo u poziciju između blokova.

Nije bila greška kada se opredijelio za sustav radničkog samoupravljanja, tražeći mogućnost da tadašnje gospodarstvo ide naprijed do tada neistraženim putem koji nije bio ni kapitalističko dioničarstvo, ni državna privreda.

Nije bila pogreška kad je na povijesnom trojnom sastanku na Brionima udario čvrste temelje Pokreta nesvrstanih. I, napokon, nije bila pogreška kad je dao poticaj za donošenje Ustava iz 1974. godine, koji je republike definirao kao države i kojim je Tito nastojao spriječiti realnu opasnost koje je bio svjestan, da se, naime, nakon njegove smrti Jugoslavija raspadne upravo na način na koji se i jest raspala - u razaranju, krvi i plamenu, stoji u tekstu između ostaloga. (R. SELAN)  

 

obljetnica udruga josip broz tito antifašisti tito