U Labinu nitko neće u konobare

U Labinu nitko neće u konobare

3.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prvim razredima Srednje škole Mate Blažine u Labinu bit će mjesta za sve kandidate, doznajemo od psihologinje  i koordinatorice upisa Mirjane Dobrić, nakon što su poznati rezultati predupisa, za kojeg su se završeni učenici osmih razreda mogli odlučiti za jedno od ponuđenih 176 mjesta u toj srednjoškolskoj ustanovi.

Od četvorogodišnjih škola najviše je bilo zanimanja za srednju ekonomsku, za koju se predbilježilo 43 učenika, a u razredu će biti će mjesta za njih 30.

Za gimnaziju, koja ove godine zbog pada broja završenih osmaša, ima samo jedno odjeljenje, stiglo je 40 prijava, pa će desetak njih morati odabrati neko drugo usmjerenje.

Pet slobodnih mjesta ima u elektrotehničkoj školi, gdje će razred imati 30 đaka, a stiglo je 25 prijava.

U trogodišnjim stručnim školama najviše će biti gužve oko upisa u školu za elektromehaničara te instalatera grijanja i hlađenja, za koje kvota upisa iznosi 20, a stiglo je čak 59 prijava ili tri puta više. U istom će razredu zajedno s njima sjediti i automehaničari, za kojih će biti deset mjesta, a prijava ima tri više.

Istodobno, mladi Labinjani zbog niskih plaća i napornog rada nisu odveć zagrijani za ugostitelčjske struke, pa se za konobara javilo tek troje učenika, a kuhare devet. U trgovce bi htjelo nešto više mladih Labinjana - 12.

Zanimanje za pomoćne konobare, kuhare i montere nije bilo pa se to odjeljenje, nakon kojega se dobiva niža stručna sprema neće ni otvarati.

Profesorica Dobrić upozorava da će se pravo stranje dobiti tek nakon sutrašnjeg prvog upisnog roka, koji će trajati od 8 do 14 sati, budući da su se učenici iastodobno mogli prijaviti za tri škole, prilažući kopije svjedodžbi. Stoga su pozvali sve učenike s originalnim svjedodžbama, koji su prešli izbori prag da upis obave odmah ujutro, kako bi time pomogli da se u slobodna mjesta upišu njihovi vršnjaci.

Dok se ranijih godina u prve razrede labinske srednje škole upisivalo više od 220 učenika, over je godine završnu godinu osnovnih škola na cijeloj Labinštini završilo tek njih 149, od kojih će se dio upisati i u škole iozvan svog zavičaja

SŠ Mate Blžina Mirjana Dobrić upisi školovanje obrazovanje struka kadar konobari zanimanja