U Labinu najčešći rak pluća

U Labinu najčešći rak pluća

30.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Bolesti kardiovaskularnog sustava uzrok su svake druge smrti na području Grada Labina, a  slijedi rak sa 27 posto. Među novootkrivenim kanceroznim oboljenjima na prvom je mjestu rak pluća, slijede oboljenja dojke, debelog crijeva, prostate i želuca.

To su samo neki od podataka iznijeti na konferenciji na novinare Projekta Labin- Zdravi grad, na kojoj su o aktivnostima govorili gradonačelnik Tulio Demetlika i njegova koordinatorica Eni Modrušan. Susret s novinarima organiziran je u povodu dva desetljeća djelovanja Zdravog grada u Hrvatskoj, koji je u Labinu aktivan 11 godina.

U osnovnu poruku da je svaki građanin najodgovorniji za vlastito zdravlje istaknuto je da je upravo svibanj bio posvećen aktivnosatima usmjerenim očuvanju i poboljšanju osobnog zdravlja. Uz tradicionalno mjerenje tlaka i šećera spomenuto je da je u protekle godine pregledom mamografa bilo obuhvaćeno 1.327 žena, a pregledom prostate od srpnja protekle godine zahvaćeno je 160 muškaraca starijih od 60 godina. Uz to, održano je više predavanja o zdravlju, a najavljena su i predavanja o raku debelog crijeva i melanomu, sve češće uzročnicima oboljenja među Labinjanima. Posebna će se pozornost posvetiti i zdravlju mladih. (MM)

zdravi grad Eni Modrušan rak pluća rak labinština bolest projekt Labn zdravi grad Labin