U Labinu izvedena gerilska umjetnička akcija “Klackalica” autorice Marine Rajšić

U Labinu izvedena gerilska umjetnička akcija “Klackalica” autorice Marine Rajšić

21.1.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu aktivnosti podizanja javne svijesti o participativnom planiranju i dobrom upravljanju projekta DKC Lamparna, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Europske unije, nakon site-specific gerilske akcije Sandra Đukića “SLUŠAM – ČUJEM!” održane u siječnju 2020., u petak, 15. siječnja 2021. godine, u dječjem parku na Zelenicama u Labinu održana je i druga gerilska umjetnička akcija koja tematizira poziciju građana u javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi. Umjetnica Marina Rajšić osmislila je i izvela performativnu, gerilsku akciju “Klackalica” u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Labina: gradonačelnik Valter Glavičić, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj te članovi nekoliko lokalnih udruga: Labin Art Express XXI, Alfa Albona, Mediteranski kiparski simpozij, Move me te Udruga za promicanje glazbeno-scenske kulture IKS.


“Kroz svoju akciju želim široj javnosti prikazati kako sudioničko upravljanje funkcionira, odnosno u prenesenom značenju prikazati odnos vlasti i građanstva, jer ključ je u balansu – vlast s jedne strane i građani s druge čine i formiraju grad, istodobno ovise jedni o drugima i zajedno doprinose uspjehu zajednice. Građanin kao jedinka nosi snagu u sebi i građanstvo ima presudnu ulogu u gradu, ali je ovisno o javnoj upravi, koja s druge strane ovisi o građanstvu. Jedan element bez drugog ne može, a zajedno mogu učiniti grad funkcionalnim i uspješnim samo ako jedni slušaju potrebe drugih, i obrnuto. Zapravo, ni ne postoje dvije suprotne strane jer Grad (uprava/vlast/javno) i građani (udruge/civilno) nisu na suprotnim stranama. To su samo dva elementa s dva kuta gledanja koja su na istoj strani, a međusobnim razumijevanjem i suradnjom doprinose harmoniji grada stoga odnos javno-civilno podsjeća na klackalicu.,” objasnila je autorica koncept svog rada te dodala kako je njeno “klackanje” sve samo ne zezanje i igra, već umjetnički čin koji ima cilj osvijestiti i staviti u fokus važnost međusobnog razumijevanja te harmoniju kao posljedicu. Kada se postigne balans, što je preduvjet za igru, počinjemo se zabavljati, zaključila je Marina Rajšić.


Marina Rajšić (1995., Rijeka) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. izlaže skupno i samostalno te je dosad primila nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu “Umjetno(st) lijepo(g)” popraćenu samostalnom izložbom. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za umjetnički rad. U svojim radovima obrađuje teme odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku u populaciji 21. stoljeća. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama, u smjeru konceptualne i novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme uključuje i elemente marketinga u svoje radove. Živi i radi u Labinu.

PR

gerilska umjetnička akcija gerila klackalica dean zahtila dkc lamparna