U labinskom Mercatoru nije zasnovan ni jedan ugovor o radu na neodređeno

U labinskom Mercatoru nije zasnovan ni jedan ugovor o radu na neodređeno

22.10.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U prostorijama Sindikata Istre i Kvarnera, danas u 9.30 sati Bruno Bulić, odvjetnica Ljiljana Perković Juračić te voditelj ureda odvjetnice Duško Samsa održali su konferenciju za novinare povodom, kako su nazvali, prljave igre u Mercatoru.

Mercator je već duže vrijeme nekorektan prema sindikatima, sindikatu trgovina hrvatske, SIK-u te Novom sindikatu iz Zagreba. Bulić ističe kako se Mercator počeo ponašati prema radnicima po modelu Peveca. Niti jedna osobau labinskom Mercatoru nema ugovor o radu na neodređeno vrijeme te ovim putem traži od inspekcije da uđu u kompaniju i vide o čemu se radi. Točno je zakonom definirano kada radnik može dobiti ugovor na određeno vrijeme. Trgovački lobi je jači od represivnog aparata države, naglasio je Bulić.

Kada bi im inspekcija bila za vratom, ne bi u nedogled mogli davati ugovore o radu na jedan mjesec. Ugovor o radu na neodređeno vrijeme je najveći mobing i napad na obitelj, objašnjava Bulić.

Ukazao je i na djelatnosti kojima se bavi grupa Mercator. Tako je rekao kako grupa Mercator obavlja djelatnosti koje nisu njeno poslovanje. Tako je Mercator u najam dao svoje restorane i barove koji se nalaze u sklopu Mercator centra nekom drugom poduzeću, a ugovori o radu ili prijedlozi ugovora o radu na nižoj su razini nego što su do sada bili. Ističe kako je ugovor o najmu sklopljen poduzećem Trapez d.o.o koje ima sjedište u Splitu, a trebalo bi se baviti ugostiteljstvom. Poduzeće Trapez d.o.o. ima temeljni kapital od 21.000 kuna, a u najam će dobiti sve restorane i barove iz Mercator centara. Nravno, žrtve će biti radnici. To se odnosi na sve randnike Mercatora u Hrvatskoj jer su svi sklopli ugovor s poduzećem Trapez d.o.o., a u tom poduzeću Denis Pavlović je sve, i vlasnik i direktor.

Ugovor podrazumijeva davanje u najam dio prostora Mercatora ali zajedno sa ljudima koji tamo rade. Ako su se već htjeli riješiti te djelatnosti mogli su naći puno bolje poduzeće koje bi to preuzelo, naglašava Bulić. No, u ovom slučaju taj posao preuzima poduzeće koje nema nikakvo jamsvto i radnici ostaju nezaštićeni.

Radnicima u Labinu Bulić poručuje da ne potpisuju anekse ugovora, jer žele vidjeti reakciju Mercatora, da li su spremni izmijeniti ugovor.

U Puli su dali prijedlog, većina ih je na neodređeno, no neka ne potpisuju takve ugovore dok im se ne kaže suprotno.

Odvjetnica Ljiljana Perković je na početku naglasila kako radnici ugostiteljskog dijela Mercatora u Puli ne trebaju ništa potpisivati. Jer, davanjem u zakup tih prostora, prenose se i svi ugovori. Prijedlozi ugovora su kontradiktorni. Ugovori se, inače, prenose u neizmijenjenom obliku i opsegu. Ovdje se ne radi samo o tom prijenosu, već i o novim ugovorima o radu koji donose puno manja prava radnicima, objašnjava Perković, te dodaje kako se ovdje radnici žele izigrati.

Ovdje nema potrebe za zaključivanjem novih ugovora jer kada se prenose, jedino što se mijenja jest naziv poslodavca. Novim ugovorima se predviđa sporazumni otkaz s Mercatorom, a to nije potrebno potpisati. Ono što je vrlo važno za istaknuti jest da se kao mjesto rada, ovim prijenosom, predviđaju sva mjesta gdje poslodavac, poduzeće Trapez d.o.o., ima objekte. To može biti bilo gdje u Hrvatskoj, odnosno, radnik može biti posaln bilo gdje, a ako odbije, dobiva otkaz. Ogradili su se i na način da dođe do spora, nadležan je sud u Splitu, tako da bi i vođenje takvog spora bilo otežano.

Samom prenošenju ugovora i djeatnika ne može se protiviti, ali onda se prenose svi ugovori i na određeno i na neodređeno. SIK će tražiti od Mercatora da hitno obavijesti radnke o ravnopravnom statusu te ih mora obavijestiti o prijenosu.

Zbog ovakvih stvari, savjetuju se radnici da ništa ne potpisuju, nikakve zjave, ugovore, anekse. Ovim načinom se Mercator želi riješiti ljudi bez otpremnina.

Zanimljiv je podatak da je Poduzeće Trapez d.o.o. osnovano u veljači 2008. godine, ima temeljni kapital od 21.000 kuna, nitko ne pozna to poduzeće i sada ona dobiva posao u Mercatoru da drži kafiće i restorane. Taj su posao mogli dati bilo kome drugome, jer ima puno boljih. Naravno Mercator će imati odgovor na ovo, a to je da se žele riješiti sporedne djelatnosti. "Po mojim spoznajama", kaže Bulić, "planira se Mercator za Balkan, dakle za Hrvatsku, BiH i Srbiju, te je možda i ovo dio tog plana". (E.O., foto: M. Angelini)

mercator SIK ugovor o radu rad radnik odnos sindikat bruno bulić ugovor na određeno društvo sandard