U labinskom Domu zdravlja ostati će samo dvije liječnice i jedan ginekolog

U labinskom Domu zdravlja ostati će samo dvije liječnice i jedan ginekolog

4.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

PULA - Unatoč mnoštvu javnih istupa protiv koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti velika većina liječnika javit će se na natječaj za koncesije koju svibnju raspisuje Istarska županija. Tekst natječaja je zgotovljen, čeka se tek amenovanje Ministarstva zdravstva.

Za ostanak ili povratak u Dom zdravlja izjasnila su se tek četiri stomatologa, šest ginekologa, jedna pedijatrica te deset obiteljskih liječnika. U županiji ugovor s HZZO-om ima 115 obiteljskih liječnika 86 stomatologa, 14 ginekologa te deset pedijatara. Do sada je tridesetak timova bilo zaposleno pri Domu zdravlja odnosno nisu bili u zakupu, a od ukupno 225 timova tek je 21 liječnik odabrao koncesiju.

 

- Pri Domu zdravlja ostaju oni koji nemaju dovoljan broj pacijenata, rade u neuvjetnim prostorima, imaju zdravstvenih problema ili su na specijalizaciji. Svi ostali odlučili suse za koncesije, premda one nisu obavezne kao što je ne kad bio obavezan odlazak u zakup, doznajemo od dr Anđele Počekaj, ravnateljice Istarskih domova zdravlja

I ona odlazi u koncesiju, što znači da više neće biti na čelu ove zdravstvene ustanove koja će također doživjeti značajne transformacije. Za sada još nije poznato hoće li vodstvo

Doma zdravlja preuzeti današnji zamjenik ravnateljice dr Ante Ivančić ili će, kao u Rijeci Županija kao vlasnik imenovati nekog drugog.

 

- Svakih deset godina dolazi do reorganizacije. Od ove ne očekujem problema ako se poštuju pravila igre. Uz dobru volju mnoge će se stvari uho davati tek naknadno, dodaje Počekaj.

 

 

Naknada jednaka za sve

 

Velik interes za koncesiju u suprotnosti je s dosadašnjim javnim protivljenjem KoHOM-a i drugih strukovnih udruženja primarne medicine protiv tog novog sustava. U javnosti se moglo do sada čuti puno kritika i strahovanja da će se zdravstvo privatizirati još više nego do sada, a domovi zdravlja početi nestajati, što ne može biti dobro za javno zdravstvo.

- Obiteljski liječnici su generalno protiv koncesije, što je zapravo dozvola za rad u zdravstvu kao djelatnosti od posebnog društvenog interesa. Međutim, pokušavamo se prilagoditi novom sustavu koji bi trebao regulirati dosadašnju nejasnu kategoriju zakupa.

 

Liječnici-zakupci iz primarne medicine moraju u koncesiju kako bi uopće sklopili ugovor s HZZO-om, upozorava dr. Morena Butković, koordinatorica KoHOM-a za Istru.

U isto vrijeme privatni liječnici ostalih profila i poliklinike ne trebaju koncesije i ne moraju plaćati 1.250 kuna mjesečne naknade. Dr. Butković se ne slaže s jednakim iznosom koncesije za sve liječnike te napominje da je 1.250 kuna maksimalna zakonom propisana naknada, a sve županije uhvatile su se upravo za najveći mogući iznos.

- Istu naknadu, premda su zakupci u Domu zdravlja, ne bi trebali plaćati liječnici koji su investirali u prostor i opremu svoje ordinacije i oni koji nisu.

Također liječnik koji je u svom privatnom prostoru, koji je otkupio ili još uvijek plaća kredit, ne bi trebao plaćati maksimalni iznos koncesijske naknade.

Hrvatska liječnička komora i KoHOM predlažu uvažavanje investiranja u opremu i prostor te u skladu s tim treba umanjiti koncesijske naknade, ističe Butković.

 

Ne možemo još i dežurati

 

Liječnica upozorava i na dvojake kriterije kojima su podvrgnuti. Kada plaćaju najamnine i sve druge troškove, onda su na tržištu, ali kada naplaćuju svoje usluge - nisu. Pri naplaćivanju moraju poštivati cjenik HZZO-a.

Primjerice, za EKG se priznaje cijena od 25 kuna premda su aparat platili jednako kao i privatne poliklinike, oko 20.000 kuna.

Zašto liječnici ipak odlaze u koncesiju, čak i oni koji su do sada bili zaposlenici Doma zdravlja i nisu bili u zakupu?

- U zakupu ili koncesiji liječnici mogu pacijentu ponuditi više i kvalitetnije. Motivirani su da prošire usluge, odgovara dr. Morena Butković te dodaje da se s postojećim brojem pacijenata i dnevnih usluga ne stignu posvetiti poslu puno više.

 

- Dnevno odradimo 80 do 90 usluga, što uključuje preglede i administrativne usluge, pa teško možemo u radno vrijeme stići više od toga, veli ona. Usprkos tome, prema novim ugovorima koje je predložio HZZO, obiteljski liječnici trebali bi dodatno odrađivati kućne posjete radom u centru opće medicine. Budući da ionako radimo znatno iznad standarda svjetske zdravstvene organizacije, pitamo se je li predlagatelj svjestan da dodatnim opterećenjem ionako preopterećenog obiteljskog liječnika narušava kvalitetu zdravstvene usluge i potencijalno direktno šteti osiguraniku.

Hrvatska liječnička komora također je ocijenila nove predložene ugovore štetnim i pozvala sve obiteljske liječnike da razmisle o njihovom potpisivanju, veli Butković.

 

Pred svim domovima zdravlja je osnivanje centra za kućne posjete s dežurstvom od 7 do 21 sat. Oni će preuzeti dio poslova Hitne medicinske pomoći. U centru će liječnici - koncesionari kao i oni pri Domu zdravlja - odrađivati svoje dežurstvo kada na njih dođe red.

 

Intencija je da kućnih posjeta bude više nego dosad. A za to kako će biti organizirane i kada će liječnici stići odrađivati i dežurstva, tek treba naći optimalna rješenje. Naime, već i sada većina domova zdravlja ima dežurstva vikendom i praznikom, ali ne odlaze u kućne

posjete.  J. ORLIĆ

 

Tko ostaje u Domu zdravlja

 

Pri buzetskom Domu zdravlja ostaje jedna stomatologinja koja je nedavno preuzela ambulantu i nema velik broj osiguranika. Dvije obiteljske liječnice ostaju pri Domu zdravlja u Labinu jer su na specijalizaciji te jedan ginekolog jer ima mali broj pacijenata. U porečkom Domu zdravlja ostaju tri tima opće medicine te jedan ginekolog.

Pri pulskom Domu zdravlja samo se jedna obiteljska liječnica javila da ostaje, a uz nju, zbog loših prostornih uvjeta, u Dom zdravlja prelazi i liječnica iz željezničke ambulante. Također pri pulskom Domu zdravlja ostaju još tri stomatologa te jedna pedijatrica koja je na specijalizaciji. Četiri ginekološke ordinacije iz Široline ulice zbog loših uvjeta rada odnosno specijalizacije neće u koncesiju. Umaški Dom zdravlja upošljavat će samo voditelja dr. Danijela Ferlina, a svi ostali odlaze u koncesiju. U rovinjskom Domu zdravlja ostaju dvije liječnice opće medicine.

 

Foto: LC

 

 

 

dom zdravlja zdravlje liječnici obiteljska medicina medicina zdravstvo dom zdravlja lino peršić koncesija