Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

U labinskoj Srednjoj školi obilježena 74. obljetnica smrti Mate Blažine

U labinskoj Srednjoj školi obilježena 74. obljetnica smrti Mate Blažine

16.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U ponedjeljak 15.4.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin obilježila je obljetnicu smrti narodnog heroja po kojem je Škola dobila ime. Prigodni program je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića.  Održan je kratki govor kojim je istaknuta važnost sjećanja na Mate Blažinu, koji su pročitali učenici Nika Kamenar i Anton Miletić. Položen je vijenac i svijeća ispred biste Mate Blažine a minutom šutnje prisutni su odali počast svim poginulima za slobodu. Obljetnici su prisustvovali učenici 3.o i 3.f razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić te ravnatelj Škole Čedomir Ružić, koji se svima zahvalio na evociranju lika i života Mate Blažine. Svojom nazočnošću počastili su nas i članovi Udruge antifašističkih boraca, pročelnika Grada Labina za društvene djelatnosti Borjan Batagelj.


Mate Blažina rođen je 10. ožujka 1925. u Čemporovici kraj Labina. Kako u tom razdoblju nije bilo automobila i autobusa kao danas,  svakodnevno je pješačio u osnovnu školu u Svetom Martinu. Sa šesnaest godina počeo je raditi u labinskom rudniku, a sa 19 godina stupa u partizanske jedinice.  Sudjelovao je u nizu diverzantskih akcija na području Labina, rušio telefonske stupove od Labina do Nedešćine, prekopavao ceste i rušio most na komunikaciji Podlabin - Raša, sudjelovao u miniranju termocentrale Vlaška, pomogao u odnošenju baruta iz barutane u Ripendi. Postao je član Komunističke partije Jugoslavije, obavljao poslove stražara i glasnika, a ubrzo pristupa i Prvoj četi bataljuna odreda „Učka“ (1944.). Zbog sve teže situacije u ratu odred “Učka” prelazi na područje Gorskog kotara i tamo nastavlja s radom. Mate je ratovao na tom području do travnja 1945., a prije toga je odlikovan za hrabrost te unaprijeđen u čin vodnika. U borbi kod Mrzlih Vodica njegova je brigada imala zadatak da drži u obruču Nijemce koji su se nalazili u Lokvama. Borba je vođena neprekidno 30 sati i dana 15. travnja 1945. godine Mate je herojski poginuo.
Ostao je u trajnom sjećanju, ne samo kao hrabar mladić, već kao neustrašivi borac i prijatelj, a danas je njegovo ime najpoznatije zbog naše škole. Mate Blažina, iako mlad obilježio je labinsku povijest i zato je vrlo važno da se sjećamo njegove hrabre borbe za slobodu i revnost antifašizmu.
(Tekst: Sanja Gregorinić, foto: Čedomir Ružić)


ssmb.hrobljetnica smrti mate blažina čemporovica srednja škola mate blažina borjan batagelj čedomir ružić