U kršanu održana 58. smotra narodne glazbe i plesa Istre: "To je prezentacijski prikaz stanja folklornih društava i pojedinaca našeg kraja"

U kršanu  održana 58. smotra narodne glazbe i plesa Istre: "To je prezentacijski prikaz stanja folklornih društava i pojedinaca našeg kraja"

17.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Starom gradu Kršanu održana je 58. smotra narodne glazbe i plesa Istre, u organizaciji Saveza folklornih društava Istarske županije, KUD-a »Ivan Fonović Zlatela«, Općine Kršan i Turističke zajednice Općine Kršan. U programu je sudjelovalo oko 200 izvođača; pjevača i svirača iz različitih krajeva Istre te devet kulturno-umjetničkih društava, a KUD »Ivan Fonović Zlatela« iz Kršana bio je domaćin smotre. Publici je predstavljeno 10 plesova, 12 pjesama i 14 svirki, među kojima barbanski balon, labinski tanac, balun, »balo di cuscin« tj. balun iz Rovinjskog sela, valcer, kršanski balon, »sette passi« i mnogo drugih plesova.
Mimohod

Smotri je prethodio mimohod svih izvođača koji je krenuo ispred Doma kulture prema kršanskom Kaštelu, u kojem se odvijao program.

Noel Šuran iz Centra za nematerijalnu kulturu  Istre u Pazinu kazao nam je kako pruža stručnu podršku s ciljem njegovanja svih tradicija koje  Istra ima te njihove prezentacije.
- Smotra je prezentacijski prikaz stanja folklornih društava i pojedinaca u

 Istri, te predstavlja samo mali segment bogatstva nematerijalne baštine. Lijepo je da se smotra održava u Kršanu, zbog zanimljivog povijesnog ambijenta i zato što kršansko društvo kvalitetno promiče tradiciju, kazao je Šuran.

- Smotra ima izuzetnu vrijednost jer se održava neprekidno već gotovo 60 godina, a svake godine se održava u drugom mjestu. U prvim godinama se održavala u Motovunu, a kasnije se počela organizirati u više mjesta. Lani je bila u Krasici, a sljedeće godine će biti u Taru. Nadam se da će se 60. obljetnica održati u Motovunu jer je to »dijamantni pir«. Imamo nekoliko živih svjedoka koji su nastupali na prvoj smotri upravo u tom srednjovjekovnom gradu, a za dvije godine će izdati monografija upravo o ovoj manifestaciji, ističe Šuran.
Zoran Karlić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva »Ivan Fonović Zlatela«, izrazio je zadovoljstvo što se smotra konačno održava u Kršanu te istaknuo da je ovo prvi put da se manifestacija održava u tom mjestu.
- Sretni smo i zadovoljni što je smotra konačno stigla u Kršan. Puno smo razmišljali o smotri i popratnim sadržajima. Smotra se održava na glavnoj centralnoj pozornici, a program prate kulturno-umjetnička društva i brojni pojedinci kroz instrumentalne, vokalne i instrumentalno-vokalne izvedbe, rekao je Karlić. Naglasio je da na smotru dolazi ono najbolje što  Istra trenutno ima, te da je važno ne samo čuvati tradiciju, već je i živjeti i prenositi svaki dan.
- Ja sam svirač, pjevač, voditelj sviračke sekcije i predsjednik KUD-a iz Kršana te član suorganizacijskog tima. U suradnji s Etnografskim muzejom

 Istre iz Pazina, radimo na monografiji koja će odati počast prvih 60 godina smotre, od Motovuna 1966. godine do današnjeg dana. Smatram da prije svega ovo mora biti fešta, tj. festival. Često se smotra organizira drugu subotu u kolovozu, u špici sezone, kada se pjevači i svirači jedva okupe, a manifestacija se održava u turističkim gradovima gdje turisti možda eventualno prođu. Da bi smotra postala manifestacija koju posjećuju turisti, potrebno je uložiti u marketing i branding. Svi smo mi volonteri i amateri, i ovo radimo isključivo iz ljubavi i unutarnje potrebe, prvenstveno za nas, a tek onda za ostale.

Oni koji su danas nastupili su većinom stariji od 15 godina, jer je ovo ipak više za odrasle. U društvu imamo i niže uzraste od 6 do 9 godina i mladima se lijepo pristupa, tako da je sigurno da nema bojazni da će ova tradicija nestati. Odrasli ljudi imaju priliku, u KUD-ovima i izvan njih naučiti tradicionalno pjevanje i glazbu, zaključio je Karlić.

Više

Mihael Stojanović


smotra folklor kud zlatela kršan kud zlatela kršan noel šuran zoran karlić