U gradskom Samačkom hotelu registriran svrab, poduzete su sve protuepidemijske mjere

U gradskom Samačkom hotelu registriran svrab, poduzete su sve protuepidemijske mjere

15.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U okviru protuepidemijskih mjera sa svrhom prekida puta prijenosa uzročnika putem namještaja koji se koristi za zajedničko spavanje ili dnevni smještaj, u koordinaciji s Gradom, dogovoreno je uklanjanje korištenog namještaja, koje je zbrinuto na siguran i higijenski način, kaže dr. Suzana Mušković.

Unazad više mjeseci na području Labinštine registrirano je nekoliko slučajeva svraba i to u svim dobnim skupinama. Međutim broj oboljelih ne odskače od broja osoba koje se s istom dijagnozom i u svim dobnim skupinama registrira i na svim ostalim epidemiološkim područjima u Istri u proteklom razdoblju. Ovih smo dana primili dojavu jednog Labinjana da se u Samačkom hotelu u Labinu pojavio svrab, zbog čega je tamo navodno spaljen i sav namještaj što se opet kako tvrdi taj građanin navodno želi zataškati.

Bolest zarazila samo jednu obitelj

Informaciju smo provjerili kod mjerodavnih u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije i saznali da se zaista kod jedne obitelji korisnika nužnog smještaja u Samačkom hotelu u Labinu, pojavio svrab te se putem obvezne prijave zarazne bolesti od izabranog liječnika obiteljske medicine, registrirao slučaj oboljenja. Zbog čega su poduzete protuepidemijske mjere propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Dr. epidemilogije Suzana Mušković iz Labina, voditeljica Odjela za provedbu nadzora nad zaraznim bolestima Službe za epidemiologiju, potvrdila je pojavu svraba u Samačkom hotelu u kojem borave osobe u nužnom smještaju i rekla nam da su tamo poduzete protuepidemijske mjere ali i opovrgnula neke navode iz dojave tog Labinjana.

- Protuepidemijske mjere su unutar posljednja tri tjedna podrazumijevale višekratne epidemiološke izvide sa svrhom ranog otkrivanja novooboljelih osoba, aktivno i preventivno liječenja članova uže i šire obitelji u bliskom smještajnom okruženju, te aktivno traženje potencijalno oboljelih osoba u svim smještajnim jedinicama nužnog smještaja namijenjenih socijalno ugroženim kategorijama, kaže Mušković.

Nije bilo daljnjeg širenja oboljenja

U svrhu pravodobnih protuepedemijskih mjera, obavljeno je informiranje odgovornih osoba u odgojno obrazovnim ustanovama sa ciljem obavještavanja roditelja o potrebi pojačanog nadzora nad higijenom i zdravstvenim stanjem djece te uputom da se za sve nejasnoće ili dileme vezane uz zdravstveno stanje djeteta ili eventualno pojavu simptoma svraba, roditelji obrate nadležnom epidemiologu.

- U okviru protuepidemijskih mjera sa svrhom prekida puta prijenosa uzročnika putem namještaja koji se koristi za zajedničko spavanje ili dnevni smještaj, u koordinaciji s Odjelom za komunalne djelatnosti Grada Labina, dogovoreno je uklanjanje korištenog namještaja, koje je zbrinuto na siguran i higijenski način na za to predviđen lokalitet za deponiranje krutog otpada, dodala je Suzana Mušković.

Ona ističe kako nije bilo širenja oboljenja na korisnike nužnog smještaja unutar tri tjedna u kojima se provode protuepidemijske mjere, da namještaj nije spaljivan te da nije bilo potrebe za karantenom. Dr. Mušković je također napomenula da nije bilo ni naznake a ni pokušaja zataškavanja bilo kakvih informacija od strane nadležnog epidemiologa kao i nadležnih institucija koje su uz epidemiologa zadužene za nadzor nad zaraznim bolestima. (Branko BIOČIĆ)

zavod za javno zdravstvo iž zzjziž suzana mušković samački epidemiolog svrab šuga zaraza bolest