U Gradskoj knjižnici Labin predstavljen program 95. obljetnice Labinske Republike

U Gradskoj knjižnici Labin predstavljen program 95. obljetnice Labinske Republike

24.2.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u Gradskoj knjižnici Labin održana medijska konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnje 95. obljetnice Labinske republike, zasigurno jedne od najvažnijih manifestacija Grada Labina, koja se ove godine uživa i visoko pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Koline Grabar Kitarović.

 

Na samoj konferenciji nazočili su: zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković, Loredana Ružić Modrušan, glasnogovornica Grada Labina te partneri i sudionici ovogodišnje manifestacije Dana Labinske republike, među kojima i predstavnici ovogodišnjeg Bijenala industrijske umjetnosti koji će svoje otvaranje imati u sklopu 95. obljetnice Labinske republike.

 

Loredana Ružić Modrušan predstavila je ovogodišnji bogat program obljetnice i istakla kako su Labin i njegovi stanovnici preuzeli su na sebe „teret“ rudarske povijesti i naslijeđenu industrijsku baštinu te su istu odlučni prenamijeniti u sadržaje koji će služiti kulturi, turizmu i ukupnom razvoju grada i kraja u cjelini.

Obilježavanje 95. obljetnice Labinske republike i Dana rudara je započelo 13. veljače judo turnirom i trajat će do 30. rujna 2016. godine, te će se u tom razdoblju održati niz sportskih, kulturnih, gastronomskih i edukativnih događanja u cilju promocije naše destinacije i stvaranja brenda. Tako će se u subotu, 27. veljače u 10,00 sati u Sportskoj dvorani u Labinu održati rukometni turnir za dječake „Labinska republika“, dok će se u večernjim satima pod pokroviteljstvom Grada Labina, a u organizaciji Udruge IKS održati 6. Festival labinskih bendova u Lamparni. Dan kasnije, jutro nastavljamo sportom – nogometnim turnirom U9 „Dan rudara“ na Gradskom stadionu.

 

Na medijskoj konferenciji bila je prisutna i načelnica Općine Raša Gloria Paliska Boltersteina, u ime Općine Raša koja je domači dijela programa posvećenom 76. obljetnici rudarske tragedije u Raši, a koja se ove godine održava u dvorani RKUD-a i dvorani bivšeg kina u Raši i to: Komemoracijom i otvorenjem izložbe fotografija o Raši.

 

LAG Istočna Istra uključio se u program organizacijom edukacije na temu „Brendiranje lokalnih proizvoda s naglaskom na rudarsku baštinu“ u ponedjeljak, 29.02. dok će se u utorak, 01.03. položiti vijenci u spomen rudarima na Gradskom groblju Labin, Štrmcu i Krvovoj placi na Vinežu. Učenike osnovnih škola posjetit će pjesnik rudar Marinko Kovačević, a istoga dana u 18,00 sati  u labinskom Rock caffeu će se održati ekipni turnir i promocija igre „Kroz Europu putovima rudara“.

Dan rudara 2. ožujak obilježit će središnji događaj Svečana akademija povodom 95. obljetnice Labinske republike te otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti (IAB) u organizaciji Grada Labina i Labina Art Expressa (LAE) na kome će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa.  Više o samom programu i ovogodišnjem Bijenalu industrijske umjetnosti rekla je kustosica Lucrezia de Domizio barunica Durini, predsjednik Labin Art Expressa Dean Zahtila, te njegov umjetnički direktor Damir Stojšić.

 

 

Zabavni program Dana labinske republike koji financira Grad Labin za svoje građanenastavlja se vikend od 4. do 6 ožujka i to u petak u Rock caffeu Labin gdje će nastupiti etno bend Šćike i grupa Nola. U subotu 5. ožujka za ljubitelje pješačenja organizira se pješačenje Kovarskim putovima na relaciji Sv. Martin – Barbići – Donišnica – Raša.

Upravo u povodu ove 95. obljetnice Labinske republike rudarska ostavština koja je naše bogatstvo mora dodatno doći do izražaja što će se postići osvjetljenjem dva labinska „diva“ rudarskog šohta i spomenika rudaru borcu koji će prerasti u emocionalni element i poprimiti različite boje.

 

U labinskim će se restoranima Velo kafe, Kvarner, Napoli, Dorina, Tomažići, Tina, Stare staze, Riva Plomin, Flanona Vidikovac, Ferali, Due fratelli, Antonio Vozilići, Tutti gusti, Šterna, Placa Nedešćina od 27. veljače do 6. ožujka naći kovarska gastro ponuda po prigodnim cijenama, te će se na taj način ugostitelji uključiti u proslavu svojim posebno za tu prigodu osmišljenim jelovnicima.

 

Program 95. obljetnice Labinske republike nalazi se u prilogu.

 Digitalna pozivnica.jpg1.03 MB

 

 

labinska republika kova je nasa kova obljetnica lae dean zahtila kolinda grabar kitarović