U adaptaciju ljekarne u Domu zdravlja uloženo više od 900 tisuća kuna

U adaptaciju ljekarne u Domu zdravlja uloženo više od 900 tisuća kuna

11.7.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom završetka radova na adaptaciji ljekarne u Ispostavi Labin Istarskih domova zdravlja, danas je održana i svečanost otvorenja objekta.


Istome su uz brojne uzvanike prisustvovali gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, Angelina Orbanić, voditeljica djelatnosti ljekarni Istarskih domova zdravlja te Alis Kovačec Martinović, voditeljica ljekarne u Ispostavi Labin koji su se obratili okupljenima.


Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja uvodno je pozdravio sve prisutne i zahvalio na dolasku te istaknuo kako je završetkom adaptacije ljekarne, završen ciklus investicija u Ispostavi Labin, gdje je, u proteklih 5 godina, u adaptaciju i opremu stacionara, dijalize, ljekarne i drugih djelatnosti uloženo više od 9.000.000 kuna.


Alis Kovačec Martinović kroz emotivan govor zahvalila je ponajprije djelatnicima ljekarne koji su u trenucima obnove prostora, obavljali svoj posao te je ljekarna radila i u trenucima same obnove, a Angelina Orbanić zahvalila je svim donatorima na velikodušnoj pomoći u realizaciji ovog važnog projekta.


Valja istaknuti kako ljekarna u sklopu Ispostave Labin Istarskih domova zdravlja djeluje od 1980-ih godina, a od 1997. godine je bila u zakupu, te 2019. godine, odlaskom u mirovinu magistara farmacije koji su zakupili prostor , vraća se u sastav Istarskih domova zdravlja.


Prostore i opremu koji je preuzet zatečen je u lošem stanju, a model izdavanja lijekova je bio kao prvog dana kad je ljekarna otvorena, na šalteru, u skučenom prostoru.


„Pokrenut je projekt adaptacije, osiguranje sredstava i izrada arhitektonskog projekta. Moram istaknuti da Istarska županija kao osnivač sedam ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi sustavnim planiranjem konstantno ulaže u ove za nas vrlo važne objekte. Tako smo nedavno bili i u susjednoj zgradi gdje smo prisustvovali otvorenju obnovljenog stacionara, a sada vlastitim sredstvima, decentraliziranim sredstvima i donacijama donatora, zaokružili smo investiciju u konačnom iznosu od 902 000 kn u objekt labinske ljekarne. Kako je ravnatelj i spomenuo, u pet godina labinski Dom zdravlja uloženo je više od devet milijuna kuna.“ – istaknuo je zamjenik istarskog župana, Tulio Demetlika


Arhitektonski projekt je vrlo uspješno izvela arhitektica iz Labina Alemka Radović Goričanec. Novi prostor je otvoren, pristupačan i ugodan za klijente i zaposlenike, a posebna vrijednost ove ljekarne je što se nalazi u sklopu doma zdravlja, tako da pacijent, nakon dobivene usluge liječnika, može preuzeti lijek i tako na jednom mjestu zaokružiti proces liječenja.


„Prije svega želim vam se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta za naš grad. Radovi su započeli u onom trenutku kada je zdravstvo bilo na koljenima zbog pandemije, bušilice i štemalice odzvanjale su ovim prostorom i znam da nije bilo lako u tim trenucima normalno obavljati svoj posao. No, zvuk štemalica je znak da se nešto radi i ja ovom Domu zdravlja želim još puno takvih trenutaka. Nadam se kako ćemo upravo to svi skupa i napraviti jer smo svjesni kako je upravo Dom zdravlja slika grada, zdravlja, svih nas i onoga kako pristupamo onome što je najvažnije i najvrjednije, a to je zdravlje. Ovom obnovom završen je petogodišnji ciklus ulaganja u Dom zdravlja, te se nadam kako ovo neće biti jedna lasta već cijelo jato te vam mogu u ovom trenutku dat najsvježiju informaciju kako smo na koordinaciji gradonačelnika s načelnicima Labinštine dogovorili kako ćemo iduće, 2023. godine, naravno u dogovoru s Istarskim domovima zdravlja i Županijom krenut u obnovu Hitne pomoći jer smo svjesni velike potrebe koju taj dio ovog najvećeg javnog objekta u Labinu ima. Nadam se kako ćemo zajedno to i ostvariti, a upravo danas ovaj veliki broj okupljenih ljudi još jednom pokazuje kako je zajedništvo najvažnije u realizaciji ovako važnih projekta. Još jednom velike zahvale svima, a o kvaliteti i izgledu sadašnje obnovljene ljekarne najbolje govore sjećanja na prostor kakav je bio dosad.“ – zaključio je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

ljekarna dom zdravlja labin