Tvrtka Tuber Forum iz Čepića iznenađujuće dobila koncesiju za medulinske plaže

Tvrtka Tuber Forum iz Čepića iznenađujuće dobila koncesiju za medulinske plaže

17.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Veliko turističko poduzeće Istraturist nije se ni prijavilo na županijski natječaj za dobivanje koncesije na plažama u Umagu, dok je pulski Arenaturist izgubio koncesiju za medulinske plaže jer je povoljnije uvjete ponudila tvrtka Tuber Forum iz Čepića. Iznenađujuća je to vijest koju je na posljednjem Županijskom poglavarstvu iznio pročelnik Josip Zidarić. U kategoriju gubitnika koncesije ušla je i Bunarina d.o.o., koja je kasnila jedan dan s prijavom na natječaj.


Iz Istraturista nismo uspjeli dobiti odgovor zašto nisu dostavili ponudu na natječaj, iako su prethodno Županiji poslali pismo namjere. No, Zidarić nam je kazao da Istraturist može od Grada Umaga zahtijevati izdavanje koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti. Drugim riječima, ukoliko im Grad Umag to odobri, Istraturist će i dalje na plažama ispod svojih hotela moći, primjerice, iznajmljivati ležaljke i suncobrane, no plaže neće moći održavati ili u njih investirati, što bi im županijska koncesija omogućavala.
Koncesijsko odobrenje, koje izdaju gradovi i općine, za razliku od koncesije ne podrazumijeva korištenje točno određene površine, već se ona izdaje za pojedinu lokaciju na kojoj više njih može obavljati određenu djelatnost. Naravno, tu treba uzeti u obzir da se na natječaje za koncesijska odobrenja javlja puno više tvrtki i pojedinaca nego na županijski natječaj za dodjelu koncesija pa će Istraturist, ukoliko uopće želi svojim gostima omogućiti dodatni sadržaj na plažama, morati vjerojatno u oštroj konkurenciji izboriti svoje mjesto pod suncem na umaškim plažama.


Arenaturist se za razliku od Istraturista javio na natječaj, a Županija im je do konca 2012. produžila koncesije na pulskim plažama, dok su u Medulinu ostali kratkih rukava. Uz njih se na natječaj za medulinske plaže ispod hotela Belvedere, Medulin i Holiday javila i tvrtka Tuber Forum, čija je ponuda na koncu ocijenjena povoljnijom. Tvrtka iz Čepića je, naime, ponudila veći iznos stalnog i promjenjivog dijela koncesijske naknade te ukupne investicije.


Igor Runko,
vlasnik čepićke tvrtke, veli da se slučajno poklopila njegova ideja da se počne baviti pružanjem turističkih usluga s činjenicom da su koncem prošle godine istekle županijske koncesije za plaže u Istri. Kaže i da se njegova tvrtka javila na općinske i gradske natječaje za dobivanje koncesijskog odobrenja na još šest lokacija, a dobivanje medulinskih plaža ne smatra nikakvim iznenađenjem, iako je za protivnika imao veliko poduzeće kao što je Arenaturist, jer su njegovi uvjeti bili puno bolji od onih koje je ponudilo pulsko poduzeće. Na pitanje hoće li Arenaturistu dati u podkoncesiju obavljanje nekih djelatnosti na medulinskim plažama koje su ovi koristili godinama, Runko veli da to može učiniti samo uz suglasnost Županije te da je zasad prerano govoriti o tome kad još nije potpisao ni koncesijski ugovor.


Bunarina d.o.o. je, pak, s danom zakašnjenja predala zahtjev za korištenje plaže na Fratarskom otoku, zbog čega su ostali bez koncesije. Direktor te pulske tvrtke Goran Vrbanac kaže da im koncesija za tu plažu ionako nije potrebna, budući da tamo već godinama ne obavljaju nikakvu gospodarsku djelatnost. Na pitanje nije li recepcija Fratarskog na području plaže koju su trebali dobiti u koncesiju, Vrbanac odgovara da taj objekt uopće ne spada u pomorsko dobro.

 

Tajnik pulskog IDS-a ostao bez koncesije?

Od Zidarića smo pokušali doznati što je s koncesijom pulskog tajnika Edija Goba, koji je od 1995. od Županije dobivao na korištenje plažu ispod medulinskog hotela Holiday, no nije nam znao reći što se dogodilo s tom koncesijom i je li ona uopće trebala biti produžena. Županijski pročelnik isprva nije ni znao da je Gobo imao županijsku koncesiju. Nakon što smo ga podsjetili da je pulski tajnik IDS-a bespravno izgradio mol na medulinskoj plaži, o čemu smo u više navrata pisali, Zidarić je rekao da Gobo ima pravo tražiti koncesijsko odobrenje od Općine Medulin, dok će za županijsku koncesiju, da bi se uopće kandidirao na natječaj, morati prvo dobiti lokacijsku dozvolu za bespravno izgrađeni mol.

 

Tuber Forum tvrtka koncesija Čepić Medulin plaže Igor Runko gospodarstvo