Tužit ćemo Općinu Raša ako na snagu ne vrati Kolektivni ugovor, poručuju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

Tužit ćemo Općinu Raša ako na snagu ne vrati Kolektivni ugovor, poručuju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

5.6.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nestao je socijalni dijalog s vodstvom Općine Raša, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar, govoreći o otkazivanju Kolektivnog ugovora i smanjenju prava službenika i namještenika u toj jedinici lokalne samouprave. Vidmar je ustvrdio kako je o otkazivanju Kolektivnog ugovora izvješten samo Sindikat državnih i lokalnih službenika: (ton – Darko Vidmar).

 

U međuvremenu je donesen Pravilnik o radu koji je: (ton – Darko Vidmar 1). Propuštena je zakonska obaveza, kazao je Vidmar, savjetovanja sa sindikatom prije njegova donošenja što znači da je taj Pravilnik ništavan, stoga bi se pravno gledajući na zaposlene trebale i dalje primjenjivati odredbe Kolektivnog ugovora. O svemu tome je izvještena o općinska načelnica, rekao je Darko Vidmar, ali odgovor nisu dobili.

 

On je na konferenciji za novinare ustvrdio da je situacija danas još i gora nego što je bila nakon prošle godine donesenog Pravilnika o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Raša: (ton – Darko Vidmar 2). Izgleda da ćemo morati opet podnositi predstavke Ministarstvu uprave i opet će sindikat ispasti slab i zločest jer ne dopušta da se u Općini Raša „mirno i nomalno“ radi, zaključio je voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar i dodao: (ton – Darko Vidmar 3). Prema Vidmarovim riječima službenicima u Općini Raša smanjen koeficijent, ukinuta nagrada za vjernost i umanjena naknada prijevoza s posla i na posao.

 

Glorija Paliska Bolterstein: Nismo umanjili prava zaposlenika

Na optužbe Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije reagirala je općinska načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein koja o navodno nezakonitom raskidanju Kolektivnog ugovora kaže: (ton – Glorija Paliska Bolterstein). Pravilnikom o radu, veli Paliska Bolterstein definirana su prava koja su zaposlenici imali Kolektivnim ugovorom: (ton – Glorija Paliska Bolterstein 1). Materijalna prava zaposlenicima nisu umanjena tvrdi raška načelnica: (ton – Glorija Paliska Bolterstein 2). A na tvrdnju voditelja Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darka Vidmara da zaposlenici u Općini Raša rade pod stresom, načelnica Glorija Paliska Bolterstein odgovara: (ton – Glorija Paliska Bolterstein 3).

 

 

sindikat tužba općina raša prava radnika pravo sik glorija paliska bolterstein darko vidmar