Turistički vodič iz Rapca kažnjen jer nije imao karticu koja uopće ne postoji

Turistički vodič iz Rapca kažnjen jer nije imao karticu koja uopće ne postoji

25.5.2009. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Inspektor Državnog inspektorata kaznio je turističkog vodiča u Istri zbog toga što nije imao novu smart iskaznicu te nije poštovao Pravilnik o iskaznici turističkog vodiča bez obzira na to što smart kartice još nisu ni otisnute te ih stoga ne može imati nijedan vodič.

Vodič će stoga biti oslobođen krivnje, a Ministarstvo turizma koje je zaduženo pronaći partnera za tisak kartica svim nadležnim uredima poslalo je obavijest da do izdavanja kartica vrijedi stari dokument kojim se služe vodiči. U Hrvatskoj udruzi putničkih agencija ističu zadovoljstvo jer je slučaj riješen u kratkom roku, te pozdravljaju ispriku zbog pretrpljenih neugodnosti vodiča koju u dopisu uz pojašnjenje potpisuje državni tajnik za turizam Branko Grgić.

"Naime, vodiča kojeg je angažirala agencija Kompas Rabac-Labin iz Rapca inspektor je kaznio u Poreču dok je obavljao svoj posao, odnosno pred gostima. Agencija je slučaj odmah prijavila UHPA-i i drago nam je da smo nakon intervencije uspjeli riješiti problem", izjavila je za Poslovni dnevnik Maja Stanić, direktorica udruge. Stanić napominje kako to nije prvi slučaj neusklađenosti hrvatskih zakona, odnosno njihove primjene, uz istovremenu primjenu kaznenih odredaba. Prema navedenom Pravilniku, koji je na snazi od listopada prošle godine, Ministarstvo turizma dužno je odabrati partnera koji će otisnuti smart kartice. Osim toga trošak izrade kartica snosit će sami turistički vodiči. Ministarstvo turizma, međutim, još nije odabralo proizvođača kartice, no napominju kako očekuju da će se izrada kartica za turističke vodiče osigurati u najskorijem razdoblju.

turizam kazne ministarstvo turizma vodič turizam tz