Turističke ''atrakcije'' na labinski način

Turističke ''atrakcije'' na labinski način

30.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izgleda da županijska vlast s Labinjanima vježba granicu ljudske strpljivosti, jer nakon što se prije dvije godine mjesecima obnavljao mostić preko kanala u Raškom zaljevu na prometnici Raša-Pula, zbog čega su iz Labina do Pule putovalo zaobilazno preko Pazina i Žminja, sada se isto ponavlja s obnovom prometnog pravca od Kršana do Gračišća, zbog čega se u Pazin mjesecima putovalo ili još uvijek putuje preko izgleda nezaobilaznog Žminja.

 

 

Premda su radovi kod Kršana započeli prije više od sedam mjeseci još uvijek nije u cijelosti asfaltirana dionica od Kršana do Potpićna, zbog čega ovdašnji ljudi s nemalo humora, kao posebnim oblikom gorčine, raspredaju o neobičnom fjakastom gibanju radnika na prometnici u tranziciji.

 

A možda se i ta naša poslovična sporost u nedostatku pravih događanja i atrakcija stranim turistima koji koriste taj pravac, a slično je i onom prema tunelu, nudi kao atraktivan događaj, na kojega se ne može naići u razvijenoj, ali valjda i nehumanoj europskoj civilizaciji? Čekanje pred semaforom na domaku cilja, nakon mnogo pređenih klometara, turistima je valjda prava poslastica, ali i neposredan dodir i suočavanje sa životom stanovništva zemlje u kojoj namjeravaju provesti ugodni odmor. Možda ih posebno uzbuđuje vožnja kolnikom spremnim za polaganje završnog sloja, ili na kraju balade raduje spoznaja da nisu razrezali kotače u kojoj od još nesaniranih rupa? Ili pak konačno shvate da prelazak granice izgleda mnogo bezbolnije a i kraće traje.

 

Uostalom, u Labin ne putuju svaki dan, a putovanje takvom prometnicom mnogo je neizvjesnije, a time i draže nego primjerice tutnjanje bezličnim Istarskim ipsilonom ili sutra autoputom. (MM)

 

Foto: Kršan semafori 

putovanje Kršan sezona Labin promet radnici cesta