Prvi maj M - Prvi maj

Turiste umjesto cvrčaka budi pneumatski čekić – iznajmljivači se bune što Grad Labin dozvoljava građevinske radove usred sezone

Turiste umjesto cvrčaka budi pneumatski čekić – iznajmljivači se bune što Grad Labin dozvoljava građevinske radove usred sezone

19.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Uvodimo li to u Labinu novu atrakciju istarskog turizma zvanu buđenje pneumatskim čekićem, ironično se pita Moreno Čekada u svome pismu gradskim vijećnicima, kojim traži da lokalna samouprava konačno, po uzoru na ostale istarske, uvede zabranu građevinskih radova ljeti te tako osigura primjerene uvjete gostima iznajmljivača apartmana i kuća za odmor.

 

"U obližnjem Rapcu obustavljeni su radovi od 15. Lipnja do 15. rujna, pa ispada da su turisti koji borave u drugim naseljima građani drugog reda. Ovdje dolaze u potrazi za mirom i privatnošću, ali ne nalaze ih. Sjednu da doručkuju u tišini uz cvrčke, a bager gusjeničar neprekidno tuče po kamenu. Tko ne bi izludio!?", kaže Čekada, čiji je zahtjev vlastima na posljednjoj sjednici prenio vijećnik Josip Škopac.

Nezadovoljni iznajmljivač sve ilustrira vlastitim primjerom: zbog nezadovoljstva gostiju cjelodnevnom bukom teške mehanizacije stotinjak metara od njegove kuće za odmor s četiri zvjezdice u zaseoku Čekadi kraj Streljane, ni pola kilometra od centra Labina, bezuspješno je reagirao pri Gradu, turističkoj zajednici, policiji, Državnom inspektoratu, sanitarnoj inspekciji.

 

Pismo ministru turizma

 

- Svi vele da su nemoćni jer gradska uprava nema primjerenog propisa koji bi takav problem regulirao. Odgovarajuću odluku koja priječi teške građevinske radove ljeti donijela je čak i Općina Marčana, za koju ne možemo reći da je turistička destinacija u rangu Labina. Građevinari sa zapadne obale Istre dolaze raditi ovamo s obzirom na to da doma u sezoni ne smiju kopati, objašnjava Čekada te najavljuje da će o svemu pisati i ministru turizma Veljku Ostojiću.

- Ovo nije problem pojedinca, niti su posrijedi međususjedska trvenja, već je riječ o nedaći koja ugrožava egzistenciju iznajmljiva- ča. Kako su nam turisti došli temeljem usmene reklame, dobrog glasa preko internetskih foruma, tako nam se sada sve, ne reagiraju li nadležni, može putem istog medija pretvoriti u antipropagandu.

Ugostio sam vlasnika turističkog časopisa, kojem je to s bukom bilo nepojmljivo. I u TZ-u su mi priznali da bilježe sve brojnija negodovanja iznajmljivača, upozorava naš sugovornik koji je u obnovu naslijeđene nekretnine uložio znatan novac prije pet godina i otad, ističe, živi od turizma.

Da Turistička zajednica Labina bilježi pritužbe, doduše ne toliko česte, iznajmljivača iz raznih dijelova grada na račun buke strojeva koja tjera goste i izravno ugrožava njihovu zaradu, potvrdila nam je i direktorica ureda Radmila Paliska Kos.

 

Turistička zajednica ne može ništa

 

- TZ po tom pitanju ne može učiniti ništa osim što je prije tri godine naše Turističko vijeće Gradu dostavilo traženo mišljenje o razdobljima kada bi trebalo obustaviti teške građevinske radove - od Uskrsa do kraja rujna - no lokalna uprava još nije donijela takvu odluku, dodala je.

Čekada napominje da ne želi sputavati poslovanje građevinaraca, no njihova operativa, veli, zahvaljujući blagoj klimi, može raditi tijekom cijele godine, dok je turistička sezona ipak još uvijek ograničena na tri mjeseca pa se barem ljeti mogu zabraniti teški zahvati.

- Razumijem da Grad želi ubrati što više komunalnog doprinosa od izgradnje, no neka njegova uprava zna da i mi plaćamo porez i boravišnu pristojbu, zaključuje Čekada. 

  

Od iduće godine nova pravila

 

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika kaže da je odluka koja će regulirali građevinske radove u turističkoj sezoni

praktički spremna pa bi vijećnici o njoj mogli raspravljati već na idućoj sjednici. "Vrijedila bi od iduće godine, tako da si građevinari i investitori mogu planirati posao", rekao je i napomenuo da Grad radove dosad nije

zabranio ni u Rapcu, već je samo građevinare pozvao na razumijevanje.

- Ne smijemo praviti razliku s građevinskim tvrtkama koje su ionako ugrožene, bez posla. Uostalom, i te kuće za odmor i bazeni, čije vlasnike sada smeta buka, gradile su se tijekom cijele godine. Moglo bi biti više solidarnosti među investitorima u nekretnine za iznajmljivanje ne bi li se i drugima omogućilo da završe ulaganja. Najlakše je uvesti zabranu od 15. lipnja do 15. rujna, dodao je Demetlika, rekavši da je i turistička sezona sve duža.

- Nitko ne tjera građevinare, ima poslova koje mogu obavljati u ljetnoj sezoni, no to nije lupanje čekićem 12 sati dnevno. Gosti sve više traže mir na selu pa su mnogi građani posljednjih godina puno uložili u obnovu ruralnih kuća za odmor, odgovorio mu je na sjednici vijećnik Josip Škopac.

 

 Igor RADIĆ

 

moreno čekada iznajmljivači građevina radovi sezona buka tz labin rabac demetlika