Tupljak, selo s posljednjim ugljenokopom u Hrvatskoj čeka rudarski muzej!

Tupljak, selo s posljednjim ugljenokopom u Hrvatskoj čeka rudarski muzej!

8.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Uz zapušteni rudarski toranj u Labinu podignut daleke 1938. godine na tlu obitelji Mororović-Tonci i u Tupljaku postoji rudarski izvozni stroj, popularni šoht, koji je podignut mnogo kasnije, a koji je zatvoren potkraj 1999. godine, kada se i zaključuje era rudarenja na Labinšćini duga gotovo četiri stoljeća. Bio je to ujedno i posljednji rudnik kamenog ugljena u Hrvatskoj, u kojem je uoči zatvaranja bilo oko 300 zaposlenih, od kojih je veći dio prijevremeno umirovljen.

Zahvaljujući uspješnom pićanskom poduzetniku Antonu Gržiniću, koji je otkupio upravnu zgradu zajedno s pratećim objektima, rudarski toranj nije srušen,a uz to on i njegova obitelj sačuvali su stotinjak predmeta povezanih uz rudarenja – od strojeva do fotografija i drugih vrijednih dokumenata.

Njihova je zbirka bila izložena i javnosti prilikom obilježavanja blagdana Svetog Bartula, zaštitnika Tupljaka, a ona je, kako smo čuli i od njihova sina i mladog ekonomista Igora, dobar predložak za otvaranje rudarskog muzeja.

 

“U ovom smo trenutku prezauzeti svojim osnovnim poslom preradom cijevi, ali ne sumnjam da ćemo jednog dana otvoriti mali rudarski muzej! - rekao nam je Igor. Poznavajući oca Antona, koji je godinama radio u turizmu, a po prirodi je takav da više voli raditi nego pričati i obećavati, ne sumnjam da će Tupljak – selo s posljednjim rudnikom ugljena u Hrvatskoj, uz potporu društva dobiti svoj muzej, koji će izazivati pažnju ljubitelja starina i povijesti ovog dijela Istre. (MM)

Tupljak ugljenokop rudarski muzej rudarstvo Anton Gržinić blagdan Sveti Bartul