Tullio Vorano o prvih 10 godina labinskog vodovoda (1937.-1946.) u 28. broju časopisa Quaderni (Bilježnice)

Tullio Vorano o prvih 10 godina labinskog vodovoda (1937.-1946.) u 28. broju časopisa Quaderni (Bilježnice)

11.9.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U prostorima rovinjskog Centra za povijesna istraživanja predstavljen je novi, 28. broj časopisa Quaderni (Bilježnice), koji na 474 stranica sadrži devet priloga. Časopis, kako je rekla njegova urednica Orietta Moscarda Oblak, donosi teme iz političkog, gospodarskog, socijalnog i kulturnog područja, koji se odnose na povijest Istre u XIX. stoljeću.

 

O povijesti talijanskog školstva u Istri

 

Tema rada koji potpisuje Silva Bon naslovljena je "Od pada Austro-Ugarske do dolaska fašizma. Kopar, listopad 1918. - prosinac 1922.".

 

U povodu stogodišnjice rata koji je potresao zapadni svijet u godinama 1914.-1918., autorica u ovom doprinosu razmatra ishode rata te zbivanja u prvim godinama poraća u Italiji i u našim krajevima, koja su sa svojim učincima nasilne političke, ekonomske i društvene krize obilježila i naredno razdoblje. 

 

Paola Delton autorica je rada "Školske knjige u talijanskoj Istri. S Osvrtom na pomoćne priručnike za kulturu pokrajine i na vježbenice za prevođenje s venetskog narječja (1923.-1926.)", a kako je sama autorica rekla "ovaj rad želi doprinijeti povijesti talijanskog školstva u Istri kroz analizu nekih obilježja školstva tijekom razdoblja talijanske vlasti. Posebna pažnja je posvećena priručnicima i drugim pomoćnim nastavnim knjigama iz fonda ''''Talijanska škola Istre - Školske knjige'''' rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, koje su se tada koristile u istarskim školama.

Dodatno se razmatra aspekt nastave iz predmeta Kultura pokrajine i to kroz pomoćne knjige - regionalne almanahe -upotrebljavane u osnovnim 
školama da bi se đaci upoznali sa svojim krajem, te vježbenice za prevođenje s venetskog narječja. To su bili temeljni priručnici za učenje talijanskog jezika u prvim godinama pohađanja osnovne škole". 

 

 

Umjetničke avangarde u Trstu

Ferruccio Canali donosi rad "Umjetničke avangarde u Trstu između dva rata: futuristi, racionalisti i konstruktivisti. Bruno Sanzin ''''futurist'''', Ernesto Nathan Rogers ''''racionalist'''', Augusto Cernigoj ''''konstruktivist'''': izložbe, projekti, izlaganja". 

 

Rad Diega Hana ima naslov "Propaganda i suradnja: istarsko razbojništvo nakon Prvog svjetskog rata". Naime, pojava razbojništva obilježila je veći dio istarskog poluotoka 
kroz mnoga stoljeća. Organizirane skupine razbojnika živjele su na marginama društva i bavile su se uglavnom pljačkama i krađama, što je često dovodilo do očaja civilno stanovništvo i vlasti koje nisu uspijevale pronaći efikasno sredstvo za suzbijanje te pošasti. Tokom stoljeća promijenio se intenzitet i značaj ove pojave, sve dok nije pretvoren u sredstvo političke propagande u godinama nakon završetka Velikog rata.

 

Franco Stener piše o tijelima poginulih vojnika na bivšim ratnim područjima, a Tullio Vorano o prvih deset godina labinskog vodovoda (1937.-1946.). Na temelju dokumentacije prikupljene uglavnom u arhivama Labinskog vodovoda i Istarskog vodovoda u Buzetu, ovaj prilog prikazuje prvih deset godina postojanja Labinskog (Raškog) vodovoda kao sastavnog dijela istarskog.

 

On je temelj današnje vodoopskrbne mreže Labinštine. Za razliku od drugih istarskih vodovoda, labinski je crpio vodu s tri izvora: Romana (Plomin), Molinari (Kožljak) i Gaja (Raša).

 

Ivan Buttignon autor je rada "Samo u službi Italije", Dean Brhan analizira dugotrajan razvoj pučkog obrazovanja u sjeveroistočnoj Istri, dok Pietro Zovatto piše o svećeniku Giuseppeu Roccu (Barban 1922. - Trst 2014.). (V. BEGIĆ)

 

 

 

povijest vodovod tullio vorano