Tulio Demetlika u 2018. godini u Saboru govorio 58 puta, a uz plaću potrošio 81.577 kuna

Tulio Demetlika u 2018. godini u Saboru govorio 58 puta, a uz plaću potrošio 81.577 kuna

27.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarski saborski zastupnici u 2018. godini nisu previše govorili na Markovu trgu, a ni troškovi im nisu odstupali od drugih sabornika. Prema podacima informacijske službe Hrvatskog sabora koji obuhvaćaju istupe do 3. prosinca, najviše je govorio Peđa Grbin, zastupnik SDP-a, čak 189 puta, a slijedi HSU-ov Silvano Hrelja (179 saborskih govora) te IDS-ov Tulio Demetlika (58 istupa u sabornici). Što se tiče troškova koje su, uz plaću, imali saborski zastupnici, najrastrošniji istarski zastupnik je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika koji je potrošio 97.088 kuna.


 Najgovorljiviji IDS-ovci 

IDS-ovi zastupnici Boris Miletić (kojeg će od početka 2019. godine zamijeniti Emil Daus, op.n.), Tulio Demetlika i Giovanni Sponza ukupno su govorili 143 puta. Demetlika je govorio 58 puta, od čega petnaest rasprava otpada na izlaganje u ime Kluba IDS-PGS-RI, dok su ostalo pojedinačne rasprave i replike. Predsjednik IDS-a Boris Miletić govorio je 36 puta, od čega tri puta u ime zastupničkog kluba te je obrazložio 33 amandmana što ih je podnijela njegova stranka. Giovanni Sponza pred Saborom je istupio 49 puta, a u ime Kluba zastupnika 16 puta.

Zastupnik Demetlika uz plaću je, na prijevoz, stanarinu u Zagrebu i troškove odvojenog života, potrošio 81.577 kuna. Giovanni Sponza u iste je svrhe potrošio 88.140 kuna. Troškovi Borisa Miletića nisu prikazani (saborske službe prikazale su troškove od nula kuna Emila Dausa koji još nije pribivao saborskim sjednicama, op.n.), ali oni su proteklih godina iznosili nula kuna. Dodatne troškove ne iskazuju ni neki drugi predsjednici stranaka, poput Davora Bernadića iz SDP-a i Kreše Beljaka iz HSS-a.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine, govorio je 19 puta, od čega deset puta u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina. Dodatni troškovi, uz plaću, iznosili su 80.106 kuna. HDZ-ov Anton Kliman govorio je 24 puta tijekom 2018. godine na Markovu trgu. U ime Kluba zastupnika HDZ-a istupio je devet puta. Njegovi dodatni troškovi stajali su 86.111 kuna.

Predsjednik i jedini saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, kojeg ubrajamo u zastupnike iz Istarske županije, na Markovu trgu uzeo je riječ 179 puta. Od toga je 51 puta govorio u ime svog saborskog kluba u kojem je zajedno sa zastupnicima GLAS-a. Troškovi za dnevnice, putne troškove, stanarinu zastupnika Hrelje iznosili su 97.088 kuna. SDP-ov Peđa Grbin dosta je puna zauzeo saborsku govornicu tijekom 2018. godine. Govorio je 189 puta, od čega 38 puta kao predstavnik Kluba zastupnika SDP-a. Uz plaću je potrošio 81.722 kune za uobičajene troškove.

Ukupno, svi saborski zastupnici potrošili su od 1. siječnja do 18. prosinca osam milijuna i 700 tisuća kuna – 370 tisuća kuna više nego prošle 2017. godine. Najviše kuna otišlo je za korištenje osobnih automobila za službene potrebe, 2,7 milijuna, te za najam stanova. Za iznajmljivanje stanova saborski zastupnici s prebivalištem izvan Zagreba potrošili su 2,4 milijuna kuna. Oko milijun kuna stajale su avionske karte. Odvojeni život zastupnika državu je koštao 726 tisuća kuna (naknadu ne primaju u zimskoj i ljetnoj saborskoj stanci), dok su hotelske usluge stajale 587 tisuća kuna. Cestarine su plaćene 458 tisuća kuna, a režije u zastupničkim stanovima 250 tisuća kuna. Zastupnici, izgleda, najamanje preferiraju javni prijevoz poput vlaka i autobusa – na što je potrošeno 28.500 kuna.

(Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Foto: Arhiva Glasa Istre

politika tulio demetlika ids sabor saborski zastupnik