Tulio Demetlika: "Stvaranjem jedinstvenog vodoopskrbnog sustava naši će građani imati istu cijenu vode"

Tulio Demetlika: "Stvaranjem jedinstvenog vodoopskrbnog sustava naši će građani imati istu cijenu vode"

30.9.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Objedinjavanjem istarskog vodoopskrbnog sustava građani Istre napokon će imati jedinstvenu cijenu vode, a novi model upravljanja vodama doprinijet će većoj racionalizaciji standardizaciji i smanjivanju troškova. Prvi put će svi korisnici imati istu cijenu vodne usluge u cijeloj Istarskoj županiji, a stvaranje takvog jedinstvenog sustava, najveća je reforma na području Istarske županije", ustvrdili su na konferenciji za novinare predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Naglasili su da ovo nije nikakva novost i da se o planiranom objedinjavanju upravljanja vodama govori još od 2005. godine. Podsjetili su da su zaključak o formiranju jedinstvenog uslužnog područja u Istri konsenzusom donijeli gradonačelnici istarskih gradova, a jedino je umaški gradonačelnik Vili Basanesse to odbio potpisati.

- Ovo nije pitanje politike već pitanje interesa naših građana i stoga bi u ovom slučaju po strani trebalo ostaviti stranački dres i raditi u korist svih naših građana, istaknuo je Demetlika, koji nije želio komentirati optužbe umaškog gradonačelnika "da je ovakvo spajanje povratak u primitivizam i put u centralizaciju". Rekao je da se nakon usvajanja Zakona o vodnim uslugama sredinom listopada treba donijeti uredba koja će definirati hodogram aktivnosti, a nakon toga u roku šest mjeseci trebala bi profunkcionirati nova tvrtka za upravljanje vodama u Istri. Nije želio spekulirati tko će preuzeto vođenje nove mega tvrtke za vode, rekavši da se ovdje isključivo radi o objedinjavanju postojećih tvrtki te da unutar sustava im mnogo sposobnih ljudi koji će moći preuzeti odgovornost.

Demetlika je naglasio da su i ranije izrađene brojne studije koje su ukazivale na višestruku korist stvaranja jedinstvenog vodoopskrbnog sustava, naglasivši da je suština cijele priče objediniti, racionalizirati i smanjiti troškove te lakše kandidirati projekte za povlačenje europskih sredstava. Kao najvažniju stvar istaknuo je jednaku kvalitetu usluge i jedinstvene cijene.

- Voda je opće dobro i jedan od temeljnih resursa svakog društva i stoga se prema tom resursu i svojim političkim djelovanjem trebamo voditi savjesno i odgovorno. Objedinjavanje sustava još je jedan iskorak Istre prema najvišim europskim standardima. Danas imamo tri različita vodovoda s prednostima i nedostacima ali i 11 sustava odvodnje, a ovim promjenama želimo postići solidarnost, umanjiti razlike u cijenama kao i gubitke u vodoopskrbi, naglasio je pazinski gradonačelnik Krulčić.

Po njegovim riječima, istarski sustav vodoopskrbe je na samom vrhu u Republici Hrvatskoj bilo da se govori o pokrivenosti vodoopskrbom koja doseže 90 posto ili odvodnje koja je na razini od 50 posto. "Moramo napraviti korak više i stvoriti sve preduvjete za kvalitetniju vodoopskrbu vodom", naglasio je Krulčić.

Tulio Demetlika je podsjetio da je Istarska županija još prije 15 godina strateškim dokumentima i Prostornim planovima definirala ovakvo objedinjavanje što Vlada tek sada provodi.

- O svemu onome što danas propisuje Zakon o vodnim uslugama koji je na snagu stupio u srpnju, mi smo razmišljali još 2005. godine. Cilj je postizanje ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga. Ujedno, ovim se zakonom želi stvoriti pretpostavaka za izjednačavanje cijena. Danas imamo tri vodovoda i velik broj komunalnih tvrtki koje se bave isporukom vode, a svi će oni postati jedno poduzeće na jednom uslužnom području, kazao je Demetlika.

Naglasio je da se zakonom predlaže smanjenje isporučitelja vode kojih je danas u Hrvatskoj 190 ne uključujući male lokalne sustave, a plan je formiranje 35 do 40 isporučitelja.

- Istarska županija i svi gradovi osim Umaga predložili su da područje Istre postane jedinstveno vodouslužno područje. To činimo jer građani Istre zaslužuju jednaku kvalitetu usluge i jednaku cijenu. Danas imamo slučaj da svaka odvodnja ima svoju cijenu, a jedinstvenim sustavom, možemo postići zacrtane ciljeve koje Vlada zakonom predviđa. Imamo rokove u kojem Vlada treba donijeti uredbu kojom će se definirati područja, a konačnu odluku donijet će Skupština Istarskog vodovoda Buzet. Koliko znam umaški gradonačelnik Vili Basaness je ovoj problematici pisao premijeru Andreju Plenkoviću, no očito je zaboravio da je upravo njegova SDP-ova opcija u prošlom mandatu predlagala još centraliziraniji model. Ovim sustavom nema diskriminacije među istarskim gradovima i općinama i drago mi je da smo pokazali solidarnost i zajedništvo, zaključio je Demetlika.


Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ


tulio demetlika sabor vodoopskrba vodovod