Tulio Demetlika najozbiljinji kandidat za gradonačelnika, ali...

Tulio Demetlika najozbiljinji kandidat za gradonačelnika, ali...

25.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

"Svi mi znamo kakav je gradonačelnik Demetlika, koliko ima putra na glavi, ali bez obzira na to boljeg izbora nemamo. Što da biramo Wilijama Negrija ili mladog i potpuno nepoznatog Mohorovića iz SDP-a,  koji ne znaju ništa o upravljanju gradom, pa da nam bude još gore?"

U tih nekoliko riječi izrečenog od strane jednog starog Labinjana, stanovnika drevnog grada, vrlo je plastično opisano političko stanje, ali i stanje duha u tom gradu, nekada poznatom po rudarima i rudarenju te snažnoj industriji, a danas po velikoj nezaposlenosti, mnogo umirovljenika i niskim plaćama zaposlenih u trgovini, građevinarstvu, tekstilnoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu. Aktualni gradonačelnik Labina, koji je na to mjesto došao pri kraju mandata Marina Brkarića, odradio cijeli i onda izgubio fotelju, na koju ga dvije godine kasnije vraća SDP, u ovom trenutku nema protukandidata, ne barem ozbiljnog.

Vilijam Negri, inače voditelj kockarnice u starom gradu, osoba je bez ikakvog političkog iskustva ili poteza koji bi obećavali da se njegova udruga "Nova snaga-Fuorza Nuova" nudi zaista kao nova silnica na labinskoj političkoj sceni, kao nov vjetar koji će sa sobom donijeti svježinu na njoj. Prvo predstavljanje novinarima bilo je pojedinačno, bez ostalih ljudi s njegove liste, koje nije otkrio ni do danas, premda svi oni koji su u labinskopj politici znaju da je on zapravo eksponent braće Višković - Roberta i dr. Alfreda, od kojih je ovaj vrlo moćan u HEP-u.

Nekada je njegovo ime bilo tijesno vezano uz Plomin holding, odnosno program Prijateljskog okruženja, od kojeg je od planiranih tisuću radnih mjesta ostao tek naziv tvrtke, na čelu kojeg je ugledni istarski HDZ-ovac Marino Roce. Dr. Alfredo Višković zadnjih nekoliko godina živi i radi u Zagrebu, ali je i dalje interesno i na druge načine prisutan na Labinšćini, a Villijam Negri i njegova udruga bi trebali bi zastupati političke interese braće Višković, odnosno HEP-a, koje tek čeka težak posao oko gradnje TE Plomin 3 na ugljen.

U javnosti se V. Negri više pokušava eksponirati kao osoba vrlo bliska Ladonji i Pliniju Cuccurinu, ali je više pokušaja suradnje i zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Labinu završilo bez konkretnih rezultata i potpunim razlazom. Ladonja je potom pokušala pronaći nove partnere u Labinu među ljudima izvan stranaka, ali je i taj pokušaj završio neuspjehom, pa je Cuccurin, kada je riječ o Gradskom vijeću Labina i kandidatu za gradonačelnika u tom gradu, moguće i digao ruke od novih pokušaja.

Poznato je da je dio članova SDP-a, osobito mlađih, nezadovoljan ponašanjem svojih čelnika, odnosno predajom vlasti IDS-u u zamjenu za sigurna radna mjesta i političku moć, zbog čega su oštrice njihove kritike uperene najviše protiv starih članova, odnosno bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg pročelnika za društvene djelatnosti Bruna Hrvatina i dogradonačelnice Liliane Vale.

Stoga je samostalno prijavljivanje mladog Mohorovića za stranačkog protukandidata Tuliju Demetliku, navodno signal drugačijeg ponašanja SDP-a i pokušaj samostalnog vođenja politike, a ne vjerno služenje IDS-u, po direktivama iz njihove županijske središnjice. Promatraču sa strane. a još više biračima teško je zaključiti koliko je to tek igra SDP kojom se žele zamazati oči javnosti, i praktički i dalje čuvati leđa IDS-u, a koliko stvarni pokušaj nezadovoljnika u nekadašnjoj najjačoj oporbenoj stranci da povrate ugled izgubljen političkom trgovinom s njima.

Stvarne namjere bile bi mnogo jasnije kada bi se ta stranka, čiji se predsjednik Valdi Gobo, također zaposlio u gradskoj tvrtki nakon što je sudjelovao u povratku Demetlike u fotelju gradonačelnika, vrlo jasno odredila prema svim tim zbivanjima i njenim nositeljima, a ne i dalje bila čvrst i pouzdan partner totalitarnog IDS-a.

Iako druge stranke zasad nisu objavile svoje kandidate, teško je očekivati da će se, barem kako sada izgleda, iz redova HSU-a, HDZ-a, HSS-a, ili HNS-a, koji u Labinu nije ni obnovio svoj ogranak,  pojaviti kandidat koji bi ozbiljnije mogao ugroziti aktualnog gradonačelnika. Ipak, to ne znači da autoritarni Tulio Demetlika može spokojno čekati izbore, da ga ne hvata nervoza, budući da dobro zna da je njegov osobni rejting niži od stranačkog te da na izborima na kojima će se prvi put neposredno birati gradonačelnik, odlučuju ipak birači, a ne njegov stranački šef.

Sve bi za njega bilo divno kada bi prošao u prvom krugu, budući da su u drugom iznaneđenja moguća, ali u to je teško vjerovati. Pogotovo što je među njegovim najvjernijim glasačima - Bošnjacima došlo do podjele na one koji i dalje podržavaju Mehmeda Džekića iz SDA, ali i sve onih brojnijih koji mu okreću leđa i zajedno s drugom političkom opcijom traže partnera koji će im biti prihvatljiviji od IDS-a.

Navodno su sve bliži HSU, koji bi time došao u situaciju da pomrsi račune i IDFS-u i  oslabljenom SDP-u, pogotovo što je stranka umirovljenika danas praktički jedina oporbena snaga koja javno propitkuje vladajuću koaliciju za njen rad.

(M.Milevoj)

politika demetlika izbori Wiliam Negri Marin Brkarić Danijel Mohorović alfredo višković mehmd džekić izbori2009