Tršćani strahuju od raka zbog onečišćenja koje dolazi s Labinštine

Tršćani strahuju od raka zbog onečišćenja koje dolazi s Labinštine

3.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

TRST - Udruga za zaštitu okoliša Legambiente objavila je podatak da je Trst grad koji ima najveći broj smrtnih slučajeva vezanih uz razne oblike tumora, a koji se nalazi u regiji Friuli-Venezia Giulia. Prema službenim podacima, u Trstu je broj ljudi koji umiru od tumora viši za 14 posto od regionalnog prosjeka: svake godine se ondje, primjerice, dijagnosticira oko tristo novih slučajeva tumora pluća.

 

Udruga Legambiente ovaj je fenomen povezala sa zagađenošću kako zraka tako i mora u Tršćanskom zaljevu. Pozicija grada pogoduje koncentraciji otrovnih plinova i čestica u zraku unatoč pozitivnom učinku bure. Tršćanski list Il Piccolo iznio je tezu da bura s jedne strane čisti zrak, no s druge strane ona donosi zrak zagađen ugljenom s Labinštine, odnosno iz termoelektrane u Plominu.

 

Kada je more u pitanju, analize su dokazale izuzetno visoke koncentracije žive, arsenija, kroma, cinka i aluminija, a sve dovodi u vezi s rijekama poput Soče čije je ušće izuzetno zagađeno. Što se tiče žive, valjalo bi svakako istražiti kolika je koncentracija tog opakog minerala u ribama (naročito kod plave ribe) koje se love u Tršćanskom zaljevu.

 

Veza između porasta tumorskih oboljenja i stanja zagađenosti okoline čini okosnicu teorije koju je razradio najveći talijanski onkolog Umberto Veronesi, a ona se može povezati i s Istrom jer su prilike slične, odnosno i kod nas je postotak oboljelih od raka visok, dok Poluotok nije baš primjer ekološke čistoće.

 

E. V.

 

Foto: ilustracija, 

http://article.wn.com

 

 

trst te plomin zagađenje oboljenje zdravlje ugljen ekologija talijanski ekolozi ekologija rak