Troškovi promocije Grada Labina: 330 tisuća za marketing, 110 tisuća za gradski portal, više od 1,5 milijuna kuna za projekt E-grad

Troškovi promocije Grada Labina: 330 tisuća za marketing, 110 tisuća za gradski portal, više od 1,5 milijuna kuna za projekt E-grad

16.2.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin je 2009. godine počeo je realizaciju projekta E-grad. Na upit građana o tome što mogu od tog projekta očekivati, te koliko je proračunskog novca na projekt utrošeno, Grad odgovara:

Odgovor:

Što mislite o mogućnosti da više ne morate zbog beskrajnog traženja

odgovora gubiti dane po uredima gradske uprave? 

Da možete o svemu što vas zanima vezano uz gradske projekte ,dobiti detaljan odgovor, a bez da odlazite do zgrade „općine „?

 

Što mislite o mogućnosti da neke režijske troškove poput vode, odvoza smeća, komunalnog ... dobijete na jednom mjestu i još ostvarite uštedu?

Zar ne bi bilo dobro kad biste na jednom mjestu mogli pronaći sve informacije vezane uz grad u kojem živite, da točno vidite  kamo odlazi novac koji svaki mjesec izdvajate u obliku prireza?

Da živite u gradu u kojem će vaša djeca svladavati osnove informatike od prvog razreda  školovanja i u kojem će vaši 70-godišnji roditelji moći dobiti besplatnu poduku kako bi naučili služiti se računalom?

 

Biste li htjeli tako, da svi zajedno, ravnopravno dijelimo informacije i znanje te da se tako svi postepeno, demokratski osposobljavamo u kreiranju što ravnopravnije životne sredine za sebe i sve svoje sugrađane?

Da svatko tko ima Internet i računalo može iz svog doma dobiti uvid u dokumente Grada od interesa po širu javnost?

Da se postepeno osigura besplatni bežični pristup internetu za sve one koji koriste prijenosna računala, kao i za sve turiste i posjetitelje Labina.

Ako su vaši odgovori potvrdni vi ste shvatili što, po građane Labina, znači inačica „Labin - E- grad."

Grad Labin ovim projektom, prepoznavši važnost i korisnost primjene ICT tehnologija, odlučio je krenuti u optimizaciju i automatizaciju svojih svakodnevnih poslovnih aktivnosti, ali i procesa komunikacije s građanima.

Ovu modernizaciju svih tijela gradske uprave vodi Projektni tim E-grada, a krajnji je cilj projekta E grad stavljanje raspoloživih ICT tehnologija i rješenja u službu građana i poduzetnika Labina.

Ukupan iznos projekta e-grad je 1,571.984 kune bez PDV-a. Dosad je utrošeno 923 tisuća kuna, a u 2010. godini se planira uložiti 650 tisuća kuna u ovaj projekt. Za gradski Internet portal http://www.labin.hr/ u 2009. godini utrošeno je 110 tisuća kuna.

Sredinom veljače definirat će se terminski plan izvedbe projekta za 2010., a cilj je u ovoj godini povezati gradske urede i tvrtke u jedinstvenu cjelinu, koja omogućuje pravodobnu razmjenu informacija te uvid u kompletan tijek dokumenata unutar procesa obrade po uredima i tvrtkama Grada Labina.

Ovakav sustav ubrzat će ukupne poslovne procese, omogućit će bolju kontrolu, brže i kvalitetnije usvajanje odluka, bolji sustav naplate i bržu među uredsku razmjenu informacija.

 

Marketing je danas svakako jedan od bitnih čimbenika i egzistiranja kako gospodarskih subjekata, pa tako i lokalne samouprave, te u konačnici i Grada Labina. Obzirom da se u godini pred nama ne očekuje izlaz iz krize koji će pokrenuti gospodarstvo, čime se svi dodatno troškovi promocije maksimalno reduciraju, te usmjeravaju na najproduktivnije načine promocije, građane Labinštine zanimalo je ima li Grad Labin marketinški plan i koliko se sredstava izdvaja na samopromociju. Poznata je činjenica da je Grad Pula krajem 2009. godine u svom financijskom izvješću prezentirala i stavku za marketing koja je uključivala i pozamašnu svotu za PR agenciju Manjgura iz Zagreba. Zanima nas koristi li Grad Labin usluge specijalizirane marketinške agencije, te koliko je to opravdano.

 

Odgovor:

Da se Grad Labin otvori prema javnosti i na području strateških komunikacija

zadužen je Tim za komunikacije Grada Labina. Tim radi u sastavu, Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika, Loredana Ružić Modrušan, stručna suradnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću i Vesna Blažina, stručna suradnica za protokol - poslovna tajnica.

 

Veći dio sredstava predviđenog za promidžbu i informiranje, 330 tisuća kuna za 2010. godinu, predviđen je za zakup i plaćanje prostora u javnim medijima za objavu natječaja, čestitki, informacija o javnim nabavama, raznih obavijesti ...

 

U nastojanju da bi se smanjila razina nerazumijevanja koja je više ili manje prisutna u susretu javnosti oko novih projekata, aktivnosti, dokumenata odlučili smo se osuvremeniti i po tom pitanju.

Razumijemo da je početno nerazumijevanje očekivano za svaki odnos koji je na neki način hijerarhičan te kao takav ispunjen prikrivenom tenzijom no također razumijemo da često nije dovoljno nuditi sve podatke, a da bi se međusobno razumjeli.

 

Važan korak u procesu obrade informacija je bolje razumjeti sebe i druge te tako postići razumijevanje sa sugovornicima (mediji, oporba, vijećnici, radne kolege, politička, poslovna i investicijska javnost itd ...).

 

Za ovu smo se godinu, dodatno, u preciznom definiranju strategije komunikacija sa ciljem adekvatnog pozicioniranja Labina kao bitne funkcije strateškog menadžmenta uz posebnu pažnju posvećenu odnosu s medijima kao i praćenja i analize medija, dogovorili koristiti usluge agencije za odnose s javnošću, P.R. agencije d.o.o. iz Pule (60.000 kn + PDV godišnje), a za usluge press clippinga, usluge Presscut agencije d.o.o.iz Zagreba (24.000 kn + PDV godišnje).

 

Odgovore potpisuje:

Loredana Ružić Modrušan stručna suradnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina 

 

 

grad labin marketing službeni portal labin.hr e-grad e-labin pr promocija informatizacija financiranje društvo standard gradska uprava