Tribina: Što je Rockwool pitanja i odgovori

Tribina: Što je Rockwool pitanja i odgovori

19.8.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Danas su konferenciju za novinare u Galeriji Cvajner održali Ekološke udruge Naša zemlja, Sanja Frankola i Pineta, Patrik Juričić, te Akcija mladih Pićan, Doris Floričić. Na konferenciji je najavljena tribina Što je Rockwool – pitanja i odgovori, te trenutna situacija oko rješavanja problematike Rockwool. Na tribini koja će se u petak, 21. kolovoza, s početkom u 19 sati održati u javnim prostorijama u Kršanu (Pristav), govoriti će dr.sc. Stanko Uršić, profesor s farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Uršić je javnosti poznat kao stručnjak koji je za potrebe eko aktivista, pred dvije godine izradio recenziju Studije o utjecaju na okoliš tvornice Rockwool. U toj je recenziji javnosti iznio niz alarmantnih i šokantih podataka o manjkavosti Rockwoolove studije, koju je sam nazvao skandaloznom i potencijalno kriminalnom.

“Tvornica godišnje ispušta dimnih i ostalih plinova najmanje 1 200 000 000.  kubnih metara (milijardu i dvjesto milijuna m3) a najvjerojatnije i mnogo više – moguće i dvije milijarde m3 onečišćenih plinova/dima. U pićanski okoliš tako dospjevaju nepoznate količine vrlo otrovnih spojeva teških metala, dioksina i otrovnih spojeva (poput amonijaka) i kancerogenih organskih spojeva (poput formaldehida i fenola). Granice ispuštanja koje navodi Studija samo za fenol i formaldehid najmanje su 200% veće od dopuštenih za spalionice otpada i cementare sa suspaljivanjem otpada prema europskim zakonima. Ispuštanje amonijaka ti zakoni uopće ne predviđaju. Granice za fluorovodik i sumporovodik su po 500% lošije (veće!); za klorovodik (solna kiselina!) 300% veće, a za sumporne okside SOX (sirovina za sumpornu kiselinu, kisele kiše) veće su za 3600%”. To su samo neki od Uršićevih navoda iz recenzije, kaže Frankola, u kojoj Uršić spominje i lažnu udaljenost do prvih naselja, te problem korištenja zastarjelih i neodgovarajućih podataka. Frankola dodaje i to da je ovo prilika onima koji se zbog neinformiranosti i neznanja još nisu uključili u akciju borbe protiv tvornice Rockwool, jer ovo je prilika da iz pouzdanog izvora saznaju istinu.

Aktivisti su istaknuli da je cilj educirati stanovnike Istre i pićanštine o problematici Rockwool, jer kako kažu, ne pouzdaju se previše u pravnu bitku koju pokreće IDS Općine Pićan. “Uzmemo li u obzir da u Sisku ljudi umiru od raka, a rafinerija i dalje uredno radi, neznam kako se možemo nadati da će država ili druge korumpirane institucije zatvoriti Rockwool. Nažalost nema kratkog puta. Morati ćemo na noge dignuti narod Istre, a nećemo prezati ni u informiranju turista koji dođu na našu obalu, kao ni informiranju inozemstva putem vanjskih medija”, rekla je Floričić, te dodala da će se aktivisti obratiti inozemnim sveučilištima za potrebe nezavisnih mjerenja.

“IDS govori ono što narod želi čuti, a narod voli vjerovati da će netko drugi umjesto njih samih zatvoriti tu tvornicu. Mi ponavljamo, smatramo da nema brzog rješenja, stoga apeliramo na sve građane Istre, pogotovo pićanštine da se odazovu tribini i uključe u akciju borbe protiv tvornice kamene vune Rockwool”, pozvali su aktivisti.

“Iz situacije koju smo doživjeli prilikom organizacije tribine, vidljiva je upravo manjkavost u inormiranosti stanovnika. Uskraćen nam je prostor lovačkog doma, jer će isti prema riječima voditelja Lina Serga uskoro biti renoviran, a sredstva će lovci tražiti od Rockwoola. Prema tome, smatra on, nije prikladno da ga koriste protivnici te iste tvornice, rekao nam je Sergo iako nije isključio mogućnost da ipak koristimo taj prostor”, rekli su aktivisti i dodali da je njihova akcija usmjerena na suzbijanje takvih situacija i razmišljanja. (M.K./Foto: M.Angelini)

rockwool tribina doris floričić patrik juričić sanja frankola udruga naša zemlja udruga pineta akcija mladih pićan