Trget: Prepuna plaža kupača, a more zagađeno

Trget: Prepuna plaža kupača, a more zagađeno

6.7.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

I dok Općina Raša ulaže u uređenje šetnica, plaža, pa i samog mjesta Trget, u samom moru uz plaže sramotno stanje, i ogromne fleke prljavštine. Jučer u kasnim poslijepodnevnim satima plaža Biljina bila je prepuna roditelja s malom djecom. Oko 19 sati čitavu plažu preplavile su mrlje prljavštine, nakon čega kupačima nije preostalo ništa drugo no spakirati se i krenuti kući.

Balastne vode?

Na plaži je bila i jedna starija gospođa, stanovnica Trgeta, koja je samo prokomentirala: "Znači da je neki brod gotov, sprema se za polazak i ispustio je balastne vode. To nije danas prvi put, nažalost često je tako. Nitko ne kontrolira te usidrene brodove i oni u zaljevu ispuštaju balastne vode", veli nam stanovnica Trgeta.

Na priču se nadovezao i gospodin s plaže te dodao:

- Ne znam je li istina, ali čuo sam od djelatnika Luke da već godinama nisu u funkciji separatori na poziciji gdje se peru stočni kamioni. Dakle, i ta sva prljavština ulazi direktno u more.

Slušamo, gledamo i ne vjerujemo, zar je moguće da se to dopušta. Nismo kompetentni da odredimo radi li o cvjetanju mora, algama ili stvarno prljavštini koja je ispuštena s broda, no jučerašnji prizor bio je tužan i zabrinjavajući – prepuna plaža kupača koji ne mogu u more.

Zahtjev Lučkoj kapetaniji

Ne znamo je li slučajnost ili potvrda teorije spomenute gospođe, no danas je u luci jedan brod bio poprilično natovaren, te je izgledao kao da je gotovo spreman za polazak.

Doznajemo također da je na ovu vijest reagirala i načelnica općine Raša Glorija Paliska Bolterstein zatražila od Lučke kapetanije da utvrdi uzrok onečišćenja.

Još uvijek nije službeno poznat uzrok ovog onečišćenja. (Ivana AHMIČEVIĆ)

 

 

onečišćenje plaža more balastne vode ekologija trget