Treći Valamar Trail 2016. okupio 429 trkača - oboren rekord najduže ULTRA utrke / Kristina Golja najbolja žena na mini trailu

Treći Valamar Trail 2016. okupio 429 trkača - oboren rekord najduže ULTRA utrke / Kristina Golja najbolja žena na mini trailu

2.10.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Nakon dva uspješna izdanja 2014. i 2015. godine, ove smo godine 1. listopada ugostili treće izdanje međunarodne utrke Valamar Trail koje se sa startom i ciljem ispred Hotela Valamar Sanfior događa na stazama u okolici Rapca i Labina.    

Valamar Trail je utrka u prirodi po označenim stazama, a  sastoji od pet različitih dužina različite težine koje su namijenjene kako vrhunskim trail trkačima, tako i rekreativcima. Utrku organizira Sport Box, glavni sponzor partner je tvrtka Valamar Riviera, a potporu daje i Turistička zajednica Grada Labina.

 

„Najbolji trkači su imali na raspolaganju tri utrke, najizazovnija je ULTRA od 71 km i 2.391 m visinske razlike koja nosi četiri ITRA kvalifikacijska boda za UTMB, nešto lakša je ADVANCED od 54 km i 1.654 m visinske razlike koja nosi tri ITRA kvalifikacijski boda, te MARATHON od 43 km i 1.465 m visinske razlike koja nosi dva ITRA kvalifikacijska boda. Za one koji su željeli cijeli dan provesti u prirodi, tu je bila i SEMI utrka polumaratonske dužine od 23 km i 734 m visinske razlike, a za rekreativce „slatki mali" trail dužine 13 km s 485 m visinske razlike.", pojasnio je Alen Paliska, direktor utrke.

 

Sve se staze prostiru predivnom okolicom Rapca i Labina, a omeđene su Plominskim zaljevom na sjeveru i Raškim kanalom na jugu. Natjecatelji su uživali u prekrasnim vidicima s Prtloga, Skitače, Ripende, Bartića i Brovinja, ali i u ulicama starog grada Labina i svim onim starim napuštenim selima diljem staze. Krajolik kojim se trči najbolje opisuje slogan utrke koji glasi „where the hills meet the sea" ili „gdje planine susreću more".

 

„Na drugoj Valamar Trail utrci prošle godine, sudjelovalo je 310 natjecatelja iz devet zemalja koji su svi za organizaciju utrke imali riječi hvale. Dokaz uspješnosti je i veći broj natjecatelja ove godine, prijavljenih je bilo 429 natjecatelja iz 18 zemalja svijeta i sa 4 kontinenta, a utrku je uspješno istrčalo 350 natjecatelja.  Ništa od toga ne bi bilo moguće bez naših vrijednih volontera koji su se brinuli o pripremi i označavanju staza, usmjeravanju trkača kroz promet, mjerenju prolaznih vremena na kontrolnim točkama i osvježenjima na okrepnim stanicama. Želimo se zahvaliti i njima, ove godine ih je bilo 80, što je više nego ranijih godina, a drago nam je vidjeti da ljudi svih dobnih skupina prepoznaju dobru energiju koja se okuplja oko ove trke i žele u tome sudjelovati. Ovogodišnje izdanje posebno je i po tome što je oboren rekord najduže ULTRA utrke, a to je pošlo za „nogom" slovencu Toniju Vencelju koji je stazu od 71 km uspio istrčati za 6 sati, 48 minuta i 16 sekundi, što je 16 minuta bolji rezultat od prošlogodišnjeg. ", rekao je direktor utrke Alen Paliska.

 

Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Valamar Rivijeri, nadovezala se:  „Rabac je zbog lokacije i prirodne konfiguracije terena idealna destinacija za razvoj proizvoda iz outdoor segmenta, čemu u prilog ide i ova utrka, ali i u svijetu prepoznata Valamar Terra Magica mountain bike utrka koju organiziramo u proljeće. Sportska događanja organiziraju se u svim Valamarovim destinacijama s ciljem njihova razvoja te promocije sporta i aktivnoga stila života. Jer, za rast i razvoj destinacije nužni su dodatni proizvodi i sadržaji kreirani prema potrebama svih tipova gostiju - i onih koji uživaju u odmoru i opuštanju na plaži, kao i onih koji ciljano dolaze radi aktivnog turizma. Rabac je jedna od takvih lokacija, s golemim potencijalom da postane sportsko turističko središte ovog dijela Istre, što će se, vjerujem vrlo brzo i ostvariti uz značajne investicije koje usmjeravamo u ovu destinaciju te skorašnje otvorenje Valamar Girandella Resorta 4*, koji će svojim novim sadržajima i ponudom zasigurno privući sportaše i rekreativce. Jedna smo od rijetkih kompanija koja već dugi niz godina kontinuirano i ciljano ulaže i aktivno promovira ovakav tip destinacijskog  turizma i ovakve manifestacije, zbog čega smo iznimno ponosni."

 

 „Jačanje turističkog prometa u periodima pred i posezone u destinaciji je jedan od najvažnijih ciljeva TZ Grada Labina. Stoga su outdoor aktivnosti primarni proizvod kojeg želimo razvijati jer Rabac i Labin pružaju jedinstveni spoj prirodnih ljepota i široku lepezu mogućnosti za aktivan odmor. TZ Grada Labina snažno podupire manifestacije kao što je Valamar Trail jer one su najbolji način promocije naše destinacije kao destinacije aktivnog odmora u Hrvatskoj i na drugim emitivnim tržištima. Raduje nas što se i ove godine prijavio ovako veliki broj natjecatelja što najbolje govori o uspješnosti promocije same manifestacije, ali i dobrim iskustvima natjecatelja koji nam se vraćaju i sudjeluju na ovoj prekrasnoj manifestaciji. Čestitamo organizatorima na odlično obavljenom poslu i zahvaljujemo Valamar Rivijeri na izvrsnoj suradnji u realizaciji zajedničkih ciljeva u razvoju naše lokalne destinacije", zaključila je Silvija Kos Pifar iz TZ Labin - Rabac.

 

Izjave pobjednika:

 

Toni Vencelj pobjednik na 71 km

„Treći put sam ovdje, staza je odlična, trčanje uz more, po plaži, lijepe trkačke dionice. To je nešto specijalno što jedino Valamar Trail može pružiti."

 

 

Andi Mamić pobjednik na 54 km

„Staza je još ljepša nego prošle godine, dobro označena, utrka „100 milja Istre" je super, ali Valamar Trail je sasvim drugačiji osjećaj jer se trči uz more, obavezno dolazim i iduće godine."

 

 

Ajda Radinja pobjednica na 71 km

Trasa je bila super, malo drugačija nego lani, dodane su neke nove sjajne dionice. Organizacija je bila odlična i vrlo profesionalna, nije nedostajalo okrepe i motivacije putem, uživala sam."

 

 

Katja Drobež pobjednica na 54 km

„Valamar Trail je najljepša utrka na svijetu, ove godine sam nastupila po treći put i svaki put je sve bolje. Lijepa je trasa, srdačni volonteri na stanicama, a najljepše mi je što trčimo uz more uz sjajne kvarnerske vidike."

 

 

Više o rezultatima:

 

REZULTATI:

https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/139

 

 

Autor fotografija: Krume Ivanovski

 

 

PR

rabac ivan stanić kristina golja trail valamar trail utrka