Treći kandidat za istarskog župana, Dino Debeljuh: Jakovčić i Cucurin trudili su se da što jeftinije dođu do imovine

Treći kandidat za istarskog župana, Dino Debeljuh: Jakovčić i Cucurin trudili su se da što jeftinije dođu do imovine

26.3.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Koja je razlika između trojice kandidata za istarskog župana - Dina Debeljuha, Ivana Jakovčića i Plinija Cuccurina?
- Tijekom devedesetih za vrijeme pretvorbe i privatizacije oni su bili na jednoj strani barikade, a ja na drugoj. Njih dvojica trudili su se da što jeftinije dođu do imovine, pa je tako Jakovčić bez natječaja kupio cijelo selo. Cuccurin tada nije bio bogataš, već običan čovjek. No, bio je na strani onih koji su mu omogućili da bude privilegiran i da dođe do menadžerskih kredita, pa sad ima dionice vrijedne sto milijuna eura.

Razlika je velika među nama, jer iza njih zadnjih godina stoje veliki rezultati rada, ali u financijskom smislu, glasio je odgovor Debeljuha na jedno od pitanja koja su mu mještani postavili na javnoj tribini prekjučer u Brtonigli.


Pitali su ga i za autonomiju Istre, koju Jakovčić spominje pred svake izbore. Debeljuh je rekao da se dalje od toga nije išlo jer je aktualni župan godinama izbjegavao pričati o sadržaju tog projekta. Tek je trebalo otvoriti raspravu o tome kakvu autonomiju Istrani žele, ali nikad do tog stupnja u IDS-u nisu došli.


U prvom dijelu kandidat za župana, koji je Brtoniglu izabrao za održavanje svoje prve tribine na Bujštini, jer je upravo tamo, kako je rekao, prije 19 godina s nekoliko kolega osnovao IDS, negativno se izrazio za više projekata koji su tijeku. Pritom je uvijek kritizirao IDS-ovo županijsko vodstvo, jer građani nisu bili upoznati s donošenjem važnih odluka koje direktno utječu na njihov život. Spomenuo je, primjerice, gradnju Plomina 3 i Rockwoola, što je nazvao najvećom tragedijom, te prodaju zemljišta u Dragoneri i Barbarigi, što je Vodnjance oštetilo za nepovratno izgubljenih od 30 do 100 milijuna eura. Debeljuh je to, kao i gradnju golf igrališta, nazvao najvećom otimačinom zemlje u povijesti Istre.


- Izgleda da krivca nema, u stranci se o tome ne diskutira, a USKOK je samo nešto prčkao oko Dragonere i Barbarige, za koje se ni danas ne zna tko stoji iza firme koja je ondje profitirala. Predviđena je gradnja 25 golf terena u kojima će ukupno biti tri tisuće hektara namijenjenih gradnji. Na tolikoj površini danas stanu sve istarske masline. Na drugoj strani poljoprivrednici ne mogu do zemlje ili je moraju kupiti po visokim cijenama.

Ali bitno je da će u tim i drugim tvrtkama biti mjesta za čistačice, poput Rockwoola u kojem domaći ljudi rade najslabije plaćene poslove, pesimističan je Debeljuh, koji ipak smatra da Županija može imati bolji kontakt s građanima i inicirati izmjene štetnih zakona.

 

Foto: Glas Istre

dino debeljuh kandidatura istra politika župan izbori2009 jakovčić plinio cuccurin tribina rockwool