TREBA LI LABINU BICIKLISTIČKA STAZA RABAC - PRTLOG? Mišljenja su podvojena, prijepor i među gradskim vijećnicima

TREBA LI LABINU BICIKLISTIČKA STAZA RABAC - PRTLOG? Mišljenja su podvojena, prijepor i među gradskim vijećnicima

14.4.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na posljednjoj sjednici labinskog Gradskog vijeća usvojena je, između ostalog, Strategija razvoja pametnog Grada Labina 2022. - 2027. čime je Labin i službeno dobio strateški dokument koji je temelj za stvaranje urbanog okruženja koje bi građanima trebalo pružati visoku kvalitetu života, a to bi istovremeno trebalo rezultirati i gospodarskim rastom.

Betonizacija obale?

- Kroz 13 strateških ciljeva i 41 prioritet, razrađeni su svi strateški projekti, s konkretnim rješenjima, koji bi u budućnosti trebali dovesti do kvalitetnijeg života stanovnika Labina, ali i bržeg razvoja poduzetništva. Strategija će poslužiti i kao podloga za daljnje povlačenje bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU fondova, rekao je obrazlažući strategiju Roberto Mohorović, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i EU fondove.


Rasprava se potom povela oko izgradnje biciklističke staze od Rapca do Prtloga uz samu obalu, a nakon brojnih prijepora i neslaganja pojedinih vijećnika oko tog prijedloga, staza je u konačnici izbačena iz Strategije. Pronađeno je solomonsko rješenje. Tako će, prema prijedlogu labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića, pješačko-biciklistička staza Rabac - Prtlog dobiti posebnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

O toj stazi već je i ranije bilo riječi na sjednici Gradskog vijeća, ali ovog su se puta suprotstavili stavovi pojedinih vijećnika oko toga treba li Labinu ta staza zbog zaštite okoliša i eventualne urbanizacije obale, dok drugi smatraju da će time obala biti samo oplemenjena. Tanja Pejić iz Demokrata smatra da je pješačko-biciklistička staza u suprotnosti s misijom pametnog grada i da će izgradnja biciklističke staze od sedam kilometara obuhvatiti i betoniziranje dijela staze koja se proteže uz samu obalu te obuhvaća i izgradnju brojnih novih odmorišta.


Poticanje (ne)legalne gradnje

- Izgradnja takve staze narušit će zaštićeno područje prirode, a povlačenje infrastrukture doprinijet će potpunom otvaranju prostora uz samu obalu koje će potaknuti što ilegalnu, a u budućnosti možda i neku legalnu gradnju, čime će Grad Labin izgubiti posljednju zelenu oazu uz samo more. Takvo se upravljanje prostorom protivi i Strategiji prostornog razvoja RH koja kaže da se neizgrađeni prostor čuva, a u ovom slučaju riječ je i o zaštićenom dijelu prirode. Infrastrukturno opremanje i izgradnja novih odmorišta pridonijet će dodatnim troškovima na teret proračuna, a ni dosad nema dovoljno novaca za održavanje postojeće infrastrukture. U trenutku kada ti troškovi održavanja staze budu rasli, vjerojatno će uslijediti koncesije, koncesijska odobrenja i dodatna uređivanja koja neće pridonijeti zaštiti prirode. To se izravno protivi i strateškim ciljevima ovoga dokumenta, a to su zaštita prirode i zelena tranzicija. Za zaštićeni prostor na kojem se predviđa biciklistička staza dosad nije napravljen plan upravljanja, rekla je Pejić te istaknula da se prijava projekta izravno protivi participativnom prostornom planiranju, a protivi se i misiji ovoga dokumenta koja zahtijeva uključivanje građana.

Navela je i da za takvu stazu nije provedeno javno savjetovanje ni javno predstavljanje građanima, a radi se o stazi koja obuhvaća sedam kilometara na strateški najugroženijem obalnom prostoru, a ujedno i u zaštićenom dijelu prirode, značajni krajobraz i ekološka mreža Natura 2000.


- Cilj pametnog grada trebao bi biti sačuvati prostor u izvornom obliku na području od Maslinice do Prtloga, a zelena tranzicija bi trebala biti izrada projekata koji će pridonijeti podizanju stupnja zaštite, koji će pridonijeti očuvanju prirode i njezine bioraznolikosti, a ne njezinu uništavanju i dodatnom utjecaju na prostor koji se nalazi u zaštićenom dijelu prirode i u zaštićenom obalnom pojasu. Taj je prostor važno očuvati u izvornom obliku kao postojeću pješačku stazu, dodala je Pejić.


Treba uključiti građane

Alenka Verbanac, vijećnica IDS-a iz Prtloga, imala je suprotno mišljenje i podržala je projekt.

- Ne razumijem kako bi ovaj projekt mogao negativno utjecati na okoliš. Hrvatska ima puno nacionalnih parkova i kroz sve vode pješačko-biciklističke staze. Kao netko tko živi u Prtlogu, vidim velike benefite od te staze, a i ako pitate ljude koji žive u Rapcu, mislim da će im biti drago da se povežu s Prtlogom na tako lijep način, rekla je Verbanac.


Pročelnik Mohorović se uključio u raspravu pa rekao da to nema veze sa zelenom održivošću.


- Tu se ne mogu nikako složiti s vama jer pješačenje i biciklizam je neki fundament toga i to ćete naći u svim projektima. Ne vidim potrebe za dramatiziranjem. Prije same izgradnje moramo napraviti projektno-tehničku dokumentaciji. Sigurno je da bi se kod tako ozbiljnog projekta, kod kojeg postoji interes građana, uključile radne skupine i da ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, pojasnio je Mohorović.

Valdi Gobo (SDP), dao je svoj obol raspravi pa rekao da je od prvog dana protiv te staze i da podržava sve što je vijećnica Pejić rekla.


- Dodao bih da ne mislimo na životinjski svijet kojemu bi oduzeli veliki prostor. Očuvanje njihovog prostora trebalo bi biti ispred naših benefita. Staza imamo dovoljno, na primjer od Plomin Luke do Vidikovca i od Sv. Marine do Ravni, smatra Gobo.


Nastojeći pomiriti suprotstavljene strane, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, zaključio je raspravu.

- Govorimo o projektu. Jedna opcija je da stazu izgradimo, a druga je da ne diramo apsolutno ništa. Postavit ću pitanje: koliko ste puta u zadnjih šest mjeseci bili na toj stazi. Ja sam bio desetak puta i mogu reći da ta staza danas nije pješačka staza. Na dionicama uz more je u redu, ali na dvije, tri lokacije je vrlo opasna i definitivno nije ono što naša vijećnica može ponuditi svojim gostima. S druge strane, shvatio sam da projekt nije do kraja razjašnjen. Ispada da radimo cestu kojom će se moći voziti kamioni komunalnog poduzeća. Neće! Samo su na najkritičnijim dijelovima zamišljena pojačanja. Ali ne želim da se išta radi prije nego Gradsko vijeće bude s tim upoznato, dok o tome ne raspravi i dok ne potvrdi je li to dobro ili loše. Zato bih predložio da izdvojimo vrijeme i da taj projekt postane točka ili zasebna tema Vijeća na kojoj će biti pokazani svi detalji, rekao je gradonačelnik Glavičić i predložio da se u raspravu uključi i Javna ustanova Natura Histrica koja upravlja tim zaštićenim područjem.


Nakon svega, Strategija je usvojena, ali bez staze Rabac - Prtlog.


Branko Biočićbiciklistička staza rabac prtlog biciklizam