Tradicionalni 16. Susret harmonikaša u Raši: Sudjelovalo 39 svirača s Labinštine i okolice

Tradicionalni 16. Susret harmonikaša u Raši: Sudjelovalo 39 svirača s Labinštine i okolice

26.11.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

U Raši je u organizaciji RKUD-a "Rudar" vrlo uspješno održan ovogodišnji 16. susret harmonikaša pod nazivom Labinjonski armonikaši. Sudjelovalo je 39 svirača s Labinštine i okolice te svirača umjetničke škole "Matko Brajša Rašan" iz Labina.

Svirale su i grupe ali uz obavezu sviranja harmonike, mladi i stariji svirači. Nastupila je kao gost i Klapa Labin. Početak je povjeren mladom učeniku 4. razreda, Patriku Šestaku koji je napisao vlastite stihove "Harmonika" i zasvirao na tom popularnom instrumentu pa i na samom početku zasluženo nagrađen dugotrajnim aplauzom.

Nastupile su kombinacije svirača, otac i sin, djed i unuk, te najmlađi svirači u duetu. Najmlađi svirač imao je 10 godina dok je najstariji 76 godišnji Franko Kalac s trieštinkom.

Šaroliki repertoar muzičara oduševio je publiku koja je kod nekih popularnih melodija zapjevala zajedno s izvođačima a završetak programa je prepušten popularnoj istarskoj grupi Paljarica.

Nastupili su Patrik Šestak, Vineti Peruško, Đordano Kos, Samir Rizvić, Igor Krožnjak, Belušić Branko, koji već više od 60 godina živi u Zagrebu, Romano Malinarić, Stanić Karlos, Oražen Dastin, i Karlo Knapić i Ilario Peršić iz umjetničke škole "Matko Brajša Rašan" Labin, Pušec Branko, Diego Peršić, Drago Draguzet i Avelina Damjanjević Draguzet, Darko Blašković, sudionik svih dosadašnjih susreta, Robert Čekada, Serđo Načinović, Edo Domijanić, Mujkić Emin, Datos Stefano, Stanić Karlos, Oražen Dastin, Franko Kalac, najstariji samouki svirač na trieštinki, Romano Baćac iz Barbana, Kiršić Alan, Kiršić Renco, Karla Levak, Miletić Endi, Franković Klaudio, i Nevenko Bulić iz Barbana. Program su vrlo uspješno vodili Silvana Fable i Pino Knapić. Pokrovitelji su bili općina Raša, grad Labin, općine Sveta Nedjelja i TZ-a Raša, uz brojne sponzore.

- Harmonika nam dušu hrani, ona je dio našega života, naše svakodnevnice, ali ona nas i obogaćuje, daje nam snagu i uljepšava trenutke života. Harmonikaši su nezaobilazni u svemu tome, bez njih je nezamisliv život harmonike, jer ona bi ostala usamljena negdje u osami u svom vapaju života. Harmonika, ili kako je na Labinštini po domaće nazivlju armonika je jedan život i trudimo se dati sve od sebe da susreti budu zadovoljstvo ljubitelja ovog popularnog instrumenta, rekao je jedan od dugogodišnjih organizatora ove manifestacije Josip Pino Knapić.

Branko Biočić


susret harmonikaša rkud rudar raša