Tradicija je stvar koju se ne može kupiti - SUSRET AKTIVNIH I UMIROVLJENIH IGRAČA U LABINU, MEĐU KOJIMA I SVJETSKIH I OLIMPIJSKIH PRVAKA, SVE OSNOVANIJE NOSI RADNI NASLOV `PRAZNIK RUKOMETA`

Tradicija je stvar koju se ne može kupiti - SUSRET AKTIVNIH I UMIROVLJENIH IGRAČA U LABINU, MEĐU KOJIMA I SVJETSKIH I OLIMPIJSKIH PRVAKA, SVE OSNOVANIJE NOSI RADNI NASLOV `PRAZNIK RUKOMETA`

11.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Nije smetala ni ta otužno propala dvorana i u njoj sigurno ukotvljena sparina, ni nezgodna činjenica da Labin godinama ne bježi s natjecateljskih margina. Tradicija je stvar koju se ne može kupiti, a pored takvog temelja i pripadajućih neraskidivih prijateljstava treći Rukometni dan, održan preksinoć u režiji Mladog rudara, nije mogao omanuti. Susret aktivnih i umirovljenih igrača, među kojima i svjetskih i olimpijskih prvaka, sve osnovanije, i organizacijom i atmosferom i posjetom (600 gledatelja), nosi radni naslov "praznik rukometa".

Ni ovoga puta nisu izostale legendarne "labudice", toplo pozdravljene Evelina Galo Juričić, Adriana Prosenjak i društvo. Mirza Džomba predvodio je, pak, odličnike, među kojima su se našli i Valner Franković, Valter Matošević, Alvaro Na-činović, Luka Stepančić... Između vratnica stao je Stanislav Peharec, nekadašnji fizioterapeut državne repke. I golman Arene.

 

Povratak beba

- I odaziv naših prijatelja, koji nam uvijek veselo dođu, dokazuje da Labin nije zaboravljen kao rukometni grad. Svi već pitaju kad će fešta i što spremamo. Ovo je lijep opro-štaj od sezone, predstavljamo i naš pomladak, ali i nastojimo privući neke nove klince kroz poteze asova. Radi se o, nažalost, najvećoj sportskoj mani festaciji u gradu; nažalost jer Labin nema značajnih zbivanja. Dogodine ćemo morati spremiti nešto žešće, slavimo šest desetljeća rukometa na Labinštini - ispričao nam je Patrik Franković, predsjednik Mladog rudara i inicijator priredbe, dok se zagrijavao za susret veterana Rudar - All Stary.

"Snimi poteza! Još, sinko, ima ulja u svići"; "Vidi Rovinjca Radovića, ovako nije zabijao ni kad je igrao zaozbiljno", padali su domalo komentari u publici na račun iskusnika.

- Ne mogu vjerovat''''! Bebe su se počele vraćati u dvoranu! To slikaj, fućkaš ove na terenu!

- savjetovao je dobronamjerno gledatelj da zumiramo dojenče ponosnog tate Dalibora Zupičića Zupe koji se "topio" dolje na parketu.

 

Zdrava podbadanja

 

- Ma, dobro se oni držiju. Žilavi su, još da im je jedan gemišt. Poglej im trbuhe, treba te rezervoare napunit - šalio se Veljko Kvaternik, a njegov sudrug kibic Mladen Berkarić, također hvaleći ideju priredbe, primijetio je: "Uopće me ne zanima što prve ekipe Rudara igraju niže lige. To nema veze. Imamo tradiciju, od labudica, čije se utakmice nipošto nisu propuštale, naovamo. Rasadnik smo talenata. Zanima me samo to da se kvalitetno radi s djecom i da im konačno izgrade novu dvoranu." Nije sportske zaljubljenike smetalo ni to što je većina zvijezda ostala "u civilu", uglavnom se vadeći na ozljede.

Dapače, majstori su s klupe, zdravim podbadanjima, davali opušteni ton ovoj reviji koja počiva na - druženju. Tome svjedoči i slika u vrijeme najkvalitetnije utakmice All stars

- Mladi rudar: više je publike i aktera bilo pred vanjskim šatorom na okrijepi po popularnim cijenama negoli u dvorani. Ulaznica je koštala 20 kuna, a to je zapravo bila konzumacija: s tiketom ste mogli pojesti ćevape ili popiti dvije bire.

Truda u održavanju labinskog rukometnog plamena nisu žalili ni brojni entuzijasti koji ne zaslužuju ostati iza kulisa ove predstave, poput biljetaja Huseina Mujkića, one zgodne cure s fun štanda, roštilj majstora Željka Gajice i Dina Frankovića, te "rezača žbule" Renata Jelčića, inače dugogodišnjeg člana uprave Rudara. U pauzama utakmica nastupila je plesna skupina Cool Step, a svirači Vineti i ekipa dernek su potegnuli do duboko u noć.

 

Igor RADIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

 

Koleno son rovinala

 

Najspremnija sam u ekipi, a poglej ca me je tukalo, koleno son rovinala. Vajk te potegne igra, zletiš s ton balon pa ispadne da si se malo zalete  požalila se "labudica" Ornela Paliska Miletić, šepajući, na čini se ipak lakšu ozljedu nakon susreta Rudara i Arene. S tribina su je bodrili suprug Milenko, unuka Karin, kuma Zdenka, kao bjelodani dokaz da je Rukometni dan familijarna zabava. Neizbježni popis ozljeda kad su veterani u pitanju zaokružio je Marin Mišković kojemu je stradao gležan.

 

Stepančić: Srce će uvijek tu ostati

 

Mirza Džomba umorio je ruku od silnih autograma klincima. Spremno je pozirao pred svačijim fotoaparatom. Pravi lik za popularizaciju rukometa.

- Rado se odazivam ovakvim manifestacijama. U Labinu imam prijatelja, kako ne, igrao sam s Tinom, Zupom... Kad bih gledao u kojem je sportu Labin poznat, svakako bih rekao rukomet. Ovo je oduvijek rukometni grad - kazao nam je Mirza.

Na putu da izgradi sličnu igračku karijeru kao ovo ubojito desno krilo je reprezentativac Luka Stepančić, Labinjan u dresu Zagreba. Ovom je zgodom opet bio u sastavu Mladog rudara, ali iz objektivnih razloga nije zaigrao.

- Uz milijun obaveza na kraju sezone, za ovo uvijek nađem vremena. Volim doći, doma me vole. Svake godine je sve bolja fešta. Nikad neću zaboraviti gdje sam napravio prve igračke korake, to se ne smije. Srce će tu uvijek ostati - rekao nam je Luka prije negoli će svom nekadašnjem suigraču i vršnjaku Inku Banoviću potpisati majicu "Rukometni dan".

 

 

rukometni dan rukomet ru mladi rudar mirza džomba patrik franković luka stepančić