Topla voda može smrdjeti, ali sve je u granicama

Topla voda može smrdjeti, ali sve je u granicama

14.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na posljednjoj sjednici labinskog gradskog vijeća, vijećnica Tanja Pejić pitala je zašto voda u najvećem labinskom naselju Kature smrdi po deterdžentu. Naime, kaže ona, kada se voda kuha na posudi ostaje prilično vidljiv sivo bijeli trag. Nazočnog direktora Vodovoda Labin Dina Škopca pitala je da li je to klor, zrak ili nekakav talog te ga je zamolila da pojasni ovu čudnovata pojavu koju su građani primijetili a koja je česta unazad godine dana, možda i više te što labinski Vodovod poduzima kako bi riješio postojeći problem. Dino Škopac nije odmah odgovorio već je obećao pismeni odgovor koji je stigao ovih dana.

Voda ima sve ispravnosti

U njemu se ističe da Vodovod Labin svojim korisnicima isporučuje vodu za ljudsku potrošnju koja ispunjava sve zahtjeve zdravstvene ispravnosti a sve sukladno važećoj zakonskoj regulativi. Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju potvrđena je osim u internom laboratoriju Vodovoda Labin i u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

- Slijedom navedenog vodu koja se zahvaća iz prirodnih izvora potrebno je obraditi, u našem slučaju dezinficirati tehnološkim postupcima i sredstvima na bazi klornih preparata kako bi bila ispravna za konzumaciju tj. ne bi ugrozila zdravlje ljudi, kaže direktor Škopac.

- Nakon postupka obrade u vodi za ljudsku potrošnju zadržavaju se ostaci dezinfekcijskih sredstava koji ne prelaze maksimalnu dozvoljenu koncentraciju ali u pojedinim dijelovima vodoopskrbnog sustava dozvoljena koncentracija ostatnog, rezidualnog, dezificijensa, naročito u toploj vodi, može izazvati pojavu mirisa vode po kemijskim tvarima, klor – asocijacija na deterdžent, budući je to sredstvo za čišćenje na bazi klora koji se nalazi u našoj vodi. Izvorište Fonte Gaja-Kokoti sastoji se od dvaju tehnički povezanih crpilišta koje pripadaju kraškom području i spadaju u srednje tvrde vode sa većim udjelom kalcijevih iona i znatno manje magnezijevih iona koji uz ostale prisutne ione ali u manjim količinama čine tvrdoću vode i imaju tendenciju taloženja, ističe Škopac.

Voda ipak zadaje po deterdžentu

- Maksimalna koncentracija iona kalcija i magnezija nije ograničena budući je ograničena prirodnim karakteristikama vode na koju ne možemo utjecati. Za tumačenje rezultata kalcijevih i magnezijevih iona koriste se preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, zaključuje Škopac.

Usto prilaže analitičko izvješće Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije od 2. ožujka ove godine za pitku vodu vodovodne mreže Vodovoda Labin, lokacija Labin-Lidl nakon koje voda ide na Kature. To izvješće pokazuje da su svi izmjereni parametri unutar dozvoljenih vrijednosti. Međutim ovakvim odgovorom labinskog Vodovoda nije bila zadovoljna grupa građana.

- Možemo zaključiti da se svi slažemo da voda "miriše" na deterdžent. Iz ovakvog odgovora, nažalost moramo potvrditi našu zbunjenost koja proizlazi iz izjave da deterdžent sadrži veću koncentraciju klornih spojeva nego dezinfekcijsko sredstvo koje se nalazi u našoj vodi. S obzirom na detekciju klornih spojeva u deterdžentu koju je direktor stručno obrazložio, pitamo se da li bi on htio da i naše dezinfekcijsko sredstvo koje se nalazi u vodi ima veću razinu klornih spojeva, ili je to bio razlog da nije odmah dao takav odgovor (na sjednici Vijeća) – jer nije znao koje sredstvo ''brže i učinkovitije uklanja bakterije, kaže grupa građana. Priča o labinskoj vodi očito ide dalje. (B. BIOČIĆ)

voda vodoopskrba aglomerijacija politika odvodnja labin raša politika mladen bastijanić vodovod labin reagiranje dino škopac