Toni Jelenić iz Labina tvrdi da njegov susjed teško zlostavlja svoje pse. Inspekcije i sudovi utvrdili su da zlostavljanja - NEMA

Toni Jelenić iz Labina tvrdi da njegov susjed teško zlostavlja svoje pse. Inspekcije i sudovi utvrdili su da zlostavljanja - NEMA

7.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

"Susjed drži više lovačkih pasa u neadekvatnim boksovima kraj svoje kuće te životinje konstantno izlaže patnji, boli i u više navrata teškom zlostavljanju, na način da ih udara štapom, nogom, puca u njih zračnicom kako bi ih smirio, teško ih iscrpljuje u lovu, izgladnjuje, uskraćuje im vodu za piće, dok sve nove pse koji stignu kroti fizičkim zlostavljanjem", napisao je Toni Jelenić u kaznenoj prijavi, koja je odbačena

 

Gotovo pune tri godine traje pravna bitka koju Toni Jelenić iz Labina vodi sa svim mogućim nadležnim institucijama kako bi dokazao ono u što bezrezervno vjeruje, a to je maltretiranje i zlostavljanje pasa koje godinama na svojoj parceli u jednom naselju pored Labina sustavno provodi njegov susjed. Po Tonijevim riječima, radi se o lovačkim psima koje dotični susjed drži u boksovima koje je tek nedavno proširio i natkrio, a nad kojima stalno trenira strogoću, zastrašuje ih brutalnom dresurom, udara štapom, a ponekad, ne bi li ih umirio, gađa praćkom ili zračnom puškom. Sve je to, kaže Toni, dio njegove dresure kako bi psi ojačali i bili spremni za lov.   

- Psi su cijele godine u boksovima i koristi ih se jedino kada idu u lov i to samo nekih mjesec dana u godini. Normalno je da traže pažnju i lavežom zovu u pomoć. Svi novi psi koji dođu prolaze tretman prilagodbe, kad ih se zatvara u boksove i potom kreće dresura koja podrazumijeva uskraćivanje hrane i zastrašivanje. Znam prepoznati kada pas svojim cviljenjem i lavežom traži pomoć i pokazuje da nešto nije u redu. Broj pasa i pasmina u boksovima se neprestano mijenja i sve to budi sumnju u nezakonite radnje, kaže Toni.

Slučaj Medo

Opisuje da se trenutno u boksovima kod susjeda u tom labinskom naselju nalazi sedam pasa, tvrdi da se psi stalno izmjenjuju i nepoznato je gdje nestaju i kome ih se odvozi. Ono što ga najviše boli i zbog čega već tri godine, kako kaže, prolazi pravu agoniju, jest konstanto cviljenje i bolno zavijanje pasa. Upozorava da psi strašno pate jer ih vlasnik svakodnevno "dresira" lupajući štapom, što je dio rutine. Cviljenje i konstantni lavež traju doslovno od jutra do mraka, s kraćim pauzama kada psi jedu ili spavaju jer su iznemogli od lova.

- Da odmah bude jasno, nema ovdje nikakve sličnosti s perojskim slučajem psa Mede koji je završio na sudu zbog lajanja. Normalno je da psi laju i to uopće nije sporno. I drugi susjedi imaju pse koji laju. No ti su psi, za razliku od ovih u boksovima, šetani i njegovani. Način na koji se glasaju susjedovi psi pokazuje da te životinje strašno pate. I to je ono što ne mogu podnijeti i što sam pokušao promijeniti. Na kraju krajeva, zbog toga sam ušao u pravnu bitku od koje neću odustati. To je obično maltretiranje i nitko normalan ne može mi reći da su ti psi sretni i zadovoljni. Oni cvile do iznemoglosti. To slušam otkad sam doselio u naselje, dakle od 2016. godine i muka mi je to konstantno gledati i slušati, i stvarno to više ne mogu organski podnijeti, kaže Toni Jelenić, dodavši da je sa susjedom pokušao razgovarati o problemu pasa.

Razgovor propao

- Pokušao sam razgovarati normalno, onako ljudski, ali nažalost, to nije imalo nikakvog učinka. Naprotiv, naš razgovor, kad sam mu čak i ponudio pomoć, s obzirom da imam iskustva u radu s životinjama, jer volontirao sam u udruzi za zaštitu životinja, kod njega je samo izazvao kontraefekt. Tada mi je poručio: "Pa što očekuješ? Nisi više u gradu, sada si na selu". Time mi je dao do znanja da, po njemu, ne vrijede isti zakoni i pravila za one na selu i one u gradu, kaže Toni.

Kako bi svoje tvrdnje potkrijepio i dokazima, već tri godine danju i noću snima kamerom pse na susjedovoj parceli. I nama je dostavio snimke na kojima se zaista može čuti dugo cviljenje i zavijanje pasa. Na jednoj snimci Tonijev susjed psa, koji je pobjegao iz boksa, ganja velikim štapom, ali ga ne udara, već ga pokušava zastrašiti i stjerati u kut, u čemu i uspijeva. Samo na jednoj snimci može se vidjeti da vlasnik udara štapom. Jasno se vidi da vlasnik ulazi u boks kako bi nahranio pse. Jedan, očito nestrpljivi pas, pokušava doći do hrane preskačući uobičajenu rutinu, ne želeći pričekati da vlasnik svima napuni zdjelice sa hranom. U tom trenutku vlasnik udara štapom nekoliko puta prema psu, pri čemu se čuje cviljenje. Na drugoj snimci vidi se da susjed drži zračnu pušku, no nemoguće je procijeniti je li nišanio ili opalio prema psima u boksovima.

- To s puškom je, koliko sam shvatio, valjda normalna stvar kako bi se psi privikli na zvuk puške u lovu. Puške se na susjedovoj parceli nose kao da je divlji zapad! Na svoje sam oči vidio da ih gađa puškom, a kad su neposlušni, susjed ih izvlači iz boksa i tuče, a onih koje nikako ne uspije ukrotiti, odnosno dobiti psa kakav mu treba za lov, na kraju se riješi. Kamo ti psi idu, nemam pojma, strahujem da su ubijeni. Oni koji ne zadovolje i nisu sposobni za lov, vjerojatno se eliminiraju. Bilo je slučajeva kad su po povratku iz lova psi dolazili toliko izmoreni, a on ih držeći za šiju i iznad repa izvlači iz kombija i baca u boks. To je strašno što te životinje prolaze, a još je strašnije što nitko od nadležnih kojima sam se obratio nije reagirao, zgroženo i razočarano prepričava Toni.

Deseci prijava

A prijava je bilo na desetke u posljednje tri godine. Toni ih je slao na razne adrese i za njega ova pravna bitka još nije gotova, premda do sada nije postigao nikakav efekt. Obratio se tako Udruzi za zaštitu životinja Ruka šapi, komunalnom redarstvu Grada Labina, Gradu Labinu, Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, Veterinarskoj inspekciji, Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, pulskom Županijskom sudu, policiji.

- Reagirala je jedino Ruka šapi koja je o svemu izvijestila nadležnu veterinarsku inspekciju, no odgovor nikad nisu dobili. Sve ostale institucije kojima sam prijavio slučaj zlostavljanja, a što je bilo potkrijepljeno dokazima, tonskim i video snimkama i iskazima svjedoka, po zakonu su bile dužne podnijeti kaznenu prijavu, ali to se nije dogodilo. Svi su, izuzev Ruke šapi, prijave ignorirali, zbog čega s punim pravom tvrdim da su u ovom konkretnom slučaju institucije zakazale. Također, postoje i određene indicije da se sve pokušalo zataškati, tvrdi Toni i dodaje:

- Tako me, primjerice, komunalni redar Grada Labina, a temeljem prijave koju sam osobno podnio Gradu Labinu 7. travnja 2016. godine, obavještava da je proveo nadzor kod susjeda te da nije bilo nikakvih nepravilnosti. No ono što bode oči jest to što je susjed koji drži pse, u trenutku posjeta komunalnog redara, već kod sebe imao spremne izjave sedam susjeda koji tvrde da nema neprimjerenog lajanja. Na stranu to što je među tim susjedima bilo i onih koji su me molili da nešto i sam poduzmem kako bi to cviljenje prestalo, i što ih većina niti ne živi u blizini. Naime, može se zaključiti da je susjed bio obaviješten o dolasku komunalnog redara, kao i o razlogu dolaska, i to već danima unaprijed. I nalaz Veterinarske inspekcije je bio poražavajući, a inspektorica konstatira da nema nepravilnosti, iako sam i njoj dostavio snimke na kojima se vidi zlostavljanje životinja. Upravo bi veterinarski inspektor trebao biti taj koji je dužan prije svih prijaviti zlostavljanje životinja, no svojim ignoriranjem zapravo je i dalje omogućio nastavak ove agonije, iskazuje Toni Jelenić.

I otac prijavio

Prijave je Gradu Labinu pisao i Tonijev otac, Đino Jelenić. U tim prijavama također tvrdi da je više puta bio prisutan kad je psima nanesena bol, odnosno kad ih je susjed gađao praćkom i udarao štapom. Tonijev otac istaknuo je da se ti psi koriste za lov i da im se broj neprestano mijenja, upozoravajući na neizdrživ, glasan lavež i zavijanje koje svima zagorčava život.

Nakon svih odgovora koje je dobio od Grad Labina, nadležne Veterinarske inspekcije, Ministarstva, a koji svi do jednog smatraju da u ovom slučaju nema elemenata zlostavljanja, Toni je svoju pravdu pokušao naći na Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, gdje je podnio kaznenu prijavu protiv susjeda, i to zbog kaznenog djela mučenja životinja. U prijavi je opisao kako "susjed drži više lovačkih pasa u neadekvatnim boksovima kraj svoje kuće te da životinje konstantno izlaže patnji, boli i u više navrata teškom zlostavljanju, na način da ih udara štapom, nogom, puca u njih zračnicom kako bi ih smirio, teško ih iscrpljuje u lovu, izgladnjuje, uskraćuje im vodu za piće, dok sve nove pse koji stignu kroti fizičkim zlostavljanjem".

Općinsko državno odvjetništvo tu je prijavu odbacilo, navodeći da nije utvrđeno da je osumnjičeni susjed počinio kazneno djelo za koje ga se tereti. Ispitan je i sam vlasnik pasa koji je na odvjetništvu sve negirao, rekavši da niti na koji način ne muči svoje pse. Odvjetništvo se prilikom odbacivanja kaznene prijave pozvalo i na nalaz Veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da se zatečene životinje ne uzgajaju na način da trpe bol, patnju i strah te da nemaju vidljivih ozljeda koje bi ukazivale na zlostavljanje. Nadalje, u inspekcijskom nalazu navodi se da su psi dobrog uzgojnog stanja, normalnog ponašanja karakterističnog za vrstu te da se životinjama pruža adekvatna briga, nisu zanemarivane s obzirom na smještaj, ishranu i njegu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJUtoni jelenić pasi lovački psi kaznena prijava veterinarski inspektor