Tko odgovara za štetu nastalu prilikom naleta vozila na divljač: Vozač je kriv ako vozi prebrzo, a u suprotnom - lovačko društvo

Tko odgovara za štetu nastalu prilikom naleta vozila na divljač: Vozač je kriv ako vozi prebrzo, a u suprotnom - lovačko društvo

21.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Prošle godine na hrvatskim se cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač, domaće životinje i ptice, od čega 103 na istarskim cestama, što je jednako kao i 2012. godine. U opasnim srazovima jedna osoba je izgubila život, a čak 62 su ozlijeđene, dok je u Istri, srećom, zabilježen tek jedan slučaj ozljeđivanja vozača. U svim slučajevima počinjena je znatna materijalna šteta na vozilima, stoga se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede.

 

Ako nema signalizacije odgovorni cestari

 

U PU Istarskoj ističu kako odgovornost za nastalu štetu kod prometnih nesreća naleta vozila na divljač snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti. Zakon smatra kako u tim slučajevima vozač ne stigne pravovremeno reagirati i izbjeći životinju.

Osim troškova počinjene materijalne štete i plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće, vozaču u tom slučaju slijedi i naknada štete nadređenom lovačkom društvu koji usmrćenu životinju mora adekvatno zbrinuti, odnosno sahraniti. No, ukoliko mjerenjem tragova kočenja policajci uvide kako se vozač kretao prema propisima, za nesreću je odgovoran lovoovlaštenik lovišta u kojem je šteta nastala ili pak nadležna služba za održavanje prometnica ukoliko na toj dionici nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta divljači.

Tako se, primjerice, prometni znakovi unatoč ograđenom području oko ceste mogu vidjeti na Istarskom ipsilonu, a u slučaju naleta vozila na divljač na autocestama odgovornost je ista kao i na ostalim cestama.

Najveća opasnost ulaska divljih životinja na autocestu je na čvorištima kod naplatnih kućica gdje nema visokih zaštitnih ograda.

Sva potraživanja oštećeni vozač zahtjeva od nadležnog lovačkog društva, a ono potom procjenjuje ima li mogućnosti terećenja službe koja upravlja javnom cestom.

- Zakon i njegove odredbe o odgovornosti naleta na divljač mijenjali su se nekoliko puta. U jednom su periodu isključivi krivci bila lovačka društva, no kasnije se utvrdilo da odgovornost mogu snositi i cestarske službe.

Sudovi u dugotrajnim sudskim postupcima vrlo često nisu nimalo naklonjeni lovačkim društvima i donose ponekad potpuno nelogične presude, tvrdi tajnik Lovačkog saveza Istarske županije Mladen Belušić.

Smatra kako se treba utvrditi stvarni krivac za nesreću ukoliko su divljač iz šume na cestu potjerali vozači endura ili druge osobe, no prema sudskoj praksi u tim su slučajevim kriva isključivo lovačka društva jer, kako službeno tvrde, nisu držali divljač pod nadzorom, što je neizvedivo.

 

Mnoga lovačka društva neosigurana

 

Zahtjev za odštetu može se podnijeti i nadležnom društvu za osiguranje ako su se navedene osobe ili tvrtke osigurale od odgovornosti za štete nastale od naleta divljači. No, i tu postoji problem, tvrdi Belušić, jer su od 2009. Godine premije osiguranja porasle i do četiri puta te mnoga lovačka društva, obzirom da zakonski to nisu dužna učiniti, nemaju osigurana lovišta.

U osiguravateljskim kućama tvrde da postoje i slučajevi suodgovornosti pravne osobe koja upravlja javnom cestom i osobe koja gospodari određenim lovištem, te tada one odgovaraju oštećenoj osobi, pa tako i nadležna društva za osiguranje u okviru odgovornosti svog osiguranika. Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj se godišnje počini više od 20 milijuna kuna štete od naleta na životinje.

Krešimir TADIJIĆ

  

Što kad vozač udari psa?

 

Slične su odredbe i za nalet na domaće životinje i kućne ljubimce. Primjerice, ukoliko vozač udari psa, a vozio je prema svim propisima, odgovaran je vlasnik životinje kojeg pak treba pronaći, što može predstavljati problem kada se nesreća dogodi u kasnim večernjim satima ili noću. U slučaju naleta vozila na životinju nepoznatog vlasnika izvješćuje se sklonište za životinje koje će preuzeti brigu o životinji, a ukoliko je ozlijeđena osigurat će joj se veterinarsko-zdravstvena zaštita.

divljač promet nalet na divljač odgovornost šteta sudski postupak cestari veterinari domaće životinje prometna nesreća lovačko društvo