Tko može zatvoriti Rockwool?

Tko može zatvoriti Rockwool?

2.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

»Općinska poglavarstva nemaju zakonskih ovlasti zatvarati tvrtke. Ovaj dosad nezabilježen slučaj u upravno-pravnoj praksi pokušaj je stvaranja pritiska i demonstracija sile organa vlasti«, stoji između ostalog u pismu odvjetničkog ureda Žurić i partneri iz Zagreba, zastupnika Rockwoola, koji je reagirao na prošlogodišnju odluku Općinskog vijeća o bezuvjetnom gašenju tvornice kamene vune. Odvjetnici, nadalje, odluku ocjenjuju pravno nevaljalom, navodeći da su u pitanje dovedena i ustavna prava na poduzetničku i tržišnu slobodu.


Pročitavši pismo na preksinoćnjem zasjedanju Općinskog vijeća, načelnik Josip Kontuš potaknuo je raspravu o probnom radu danskog proizvođača, isprovociranu i brojnim dojavama građana Općini o nesnosnom smradu i dimu u okolici tvornice.
- Imamo li argumenata za našu odluku? Predstoji nam založiti se za poštivanje europskih normi budući da naši zakoni ne obuhvaćaju sve štetne čestice, predložio je Kontuš, inače član županijskog povjerenstva za praćenje rada Rockwoola.


- Ovo je vrhunac arogancije cijele te ekipe. Općina je dužna osigurati životne uvjete građanima: naše je, naime, ustavno pravo - pravo na život!, kategorično je replicirao Klaudijo Lazarić (HSLS) pozivajući načelnika da argumente dođe potražiti na terenu.
- Mjerne stanice nemaju online podatke: preračunavaju se nekakvi prosjeci vrijednosti u glavnom centru. Bili smo u Čambarelićima i Zajcima za incidenata, pa nisu reagirale. Baš kao ni inspektorica Ministarstva zaštite okoliša koja tvornicu obilazi bez ikakvih instrumenata i, kaže, ne osjeća ništa. Ne vjerujem ni ministrici Marini Matulović Dropulić, koja zanemaruje prostorni plan, dodao je on podsjećajući na strateške rezerve vode kod proizvodnog pogona.


Predloživši da bi trebalo iskoristiti stranačke vrhove »jer mi smo mali«, Silvano Uravić (SDP) potaknuo je Borisa Babića (HSS).
- Stranačka kolegica Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, koju sam bio ugostio u Potpićnu, javila mi je o odluci nadležnog ministarstva da se Rockwoolu ne odobri koncesija za korištenje vode iz podzemnih izvora rudnika, kazao je Babić podsjećajući da je Petir, nakon upita »što se to događa s Rockwoolom?«, odgovor Ministarstva čekala više od dva mjeseca.


- Ovakvi su odnosi isprovocirani u startu, i prije pokretanja proizvodnje, kad nam je obećavan još čišći zrak. Što se pak spominjanih cost-benefit analiza tiče, probajte samo prodati nekretninu ili zemljište u selima oko tvornice... A naša su polazišta, kao, bili more i zemlja, rekao je nezavisni Valdi Runko.


- Lako je pričati onima koji ne žive ovdje, a nama se predstoji pitati gdje je ta zaobilaznica za 150 šlepera koji će ići samo iz tvornice, gdje se ispušta otpad nakon taljenja rude uz kojekakve aditive..., kazao je potpredsjednik vijeća Vladimir Benčić.


- U Potpićnu je u utorak bilo neopisivo, grozno. Prošlog smo mjeseca po cijeli dan nenajavljeno ostajali bez vode, a kad je stigla, bila je crna, zelena, grozna, posvjedočila je Nevija Raspolić.
Vijećnici su se dotaknuli i (ne)povjerenja u nadležne institucije.
- To je osnovni problem, nitko nikome ne vjeruje, zaključio je Zdravko Vidak.

Igor RADIĆ

Rockwool Pićan Općina Kršan sjednica Zdravko Vidak Boris Babić Silvano Uravić Valdi Runko Josip Kontuš Klaudijo Lazarić politika