Tjedan dana s knjigama pod lipom

Tjedan dana s knjigama pod lipom

15.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

LABIN - Cijelog prošlog tjedna stajao je u centru grada štand s knjigama. Budući da su se na istom mjestu, pod lipom nasuprot pošte, knjige mogle kupiti u nekoliko navrata i prije toga, zanimalo nas je li se kod Labinjana ovog ljeta probudila ljubav prema pisanoj riječi, pa trgovci, eto, odgovaraju na zahtjev tržišta. Ali, ništa od toga!

- Dnevno prodamo pet-šest knjiga, najviše deset. Dobro idu popularna psihologija i duhovnost, zanimanje vlada i za nutricionizam, ali za beletristiku je odaziv slab. Tu se traži jeftinija, rabljena knjiga od 20 do 30 kuna, kazao nam je Marko Nikolić iz zagrebačkog Škorpiona. Ta izdavačka kuća po drugi put organizira ljetnu istarsku turneju.
S Nikolićem štand dijele Vladimir Jelavić iz zagrebačke Timee i Danijel Čižić koji se predstavio kao »staretinar slobodnjak«. U Labin su došli iz Umaga, a ovaj će tjedan provesti u Pazinu, a obići će sve istarske gradove osim Pule jer ona ima svoj glasoviti sajam u prosincu.
- Lani smo turneju završili s »pozitivnom nulom«. Svi su gradovi podbacili, osim Rovinja koji nas je ugodno iznenadio, kaže Nikolić.

On nudi nova izdanja, među Jelavićevim ima i rabljenih knjiga, dok Čižić, valjda, na štandu ima samo djela pokojnih autora. Među antikvitetima najstarije mu je talijansko izdanje elegantnih francuskih fraza iz 1758. godine - knjiga trošnih korica sa začuđujuće bijelim stranicama i crnim slovima. Razmak među znakovima je puno veći nego onaj na kojeg smo danas navikli – valjda zato jer se u vrijeme kad je tiskana čitalo uz svijeće.
- Žene su općenito bolji kupci knjiga od muškaraca, ali ne i kada se radi o starim knjigama, njih kupuju kolekcionari, a to su u pravilu muškarci, kaže Čižić.


Sva trojica su u Labinu prvi put i grad im se svidio. Ako ništa drugo, hladovina lipe je za ovakvih vrućina prva blagodat. U Umagu im je, kažu, poglavarstvo odredilo lokaciju gdje su cijeli dan na udaru sunca. A turneja ih još jednom vodi onamo.

R. SELAN

Danijel Čizmić knjige Labin štand prodaja kolekcionarstvo Marko Nikolić