Tisuće posjetile smotru vina u Gračišću - izlagalo 135 vinara središnje Istre

Tisuće posjetile smotru vina u Gračišću - izlagalo  135 vinara središnje Istre

5.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Malvazija Livija Benvenutija iz Kaldira i merlot Andreja Schifflina iz Tinjana najbolje su ocijenjena vina na osmoj Smotri vina središnje Istre u Gračišću.

Posjetiteljima je na uživanje bilo izloženo 289 uzoraka vina, od toga čak 70 posto nagrađenih, a proizvelo ih je 135 vinara iz općina i gradova središnje Istre. Stručno povjerenstvo porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr. sc. Sanje Radeka dodijelilo je kandidiranim uzorcima 30 zlatnih, 72 srebrne i 62 brončane medalje.

Najzastupljenija je bila malvazija sa 122 uzorka, a za njom je slijedio teran s 44 uzorka. Nagrađena se vina odlikuju visokom kakvoćom rekla je dr. Radeka na dodjeli priznanja koje je nagrađenima uručio Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće koja je i organizirala smotru.

Posjetitelji, njih nekoliko tisuća, koji su ispunili grad, mogli su vina degustirati u 17 tematskih konoba, a svakog punog sata od 12 do 18 sati na vođenoj degustaciji uz sommeliera Sandija Parisa. Osim vina, nudio se pršut istarskih proizvođača te ovčji, kozji i kravlji sir, a posebna je gastronomska atrakcija bio vol na ražnju.

Smotra je održana pod visokom pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, župana Ivana Jakovčića, u suradnji s Ministarstvom turizma, te županijskom i Hrvatskom turističkom zajednicom. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

 

gračišće smotra vina vino degustacija ivan mijandrušić 8 smotra vina malvazija merlot zabava gospodarstvo