Tijelima na cesti prosvjednici blokirali Rockwool - deseci ''specijalaca'' ispred tvornice, nekolicina mještana tijekom dana na obavijesnim razgovorima (galerija fotografija)

Tijelima na cesti prosvjednici blokirali Rockwool - deseci ''specijalaca'' ispred tvornice, nekolicina mještana tijekom dana na obavijesnim razgovorima (galerija fotografija)

3.9.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Danas oko 18 sati i 30 minuta ispred tvornice kamene vune Rockwool okupili su se nezadovoljni mještani koji  pokušavaju blokirati prilaz tvornici. Oko tristotinjak prosvjednika okupilo se nakon nedavnih događaja koji  predstavljaju kap koja je prelila čašu, posebno  nakon svih tegoba s kojima se svakodnevno suočavaju.

Tijekom dana privela na razgovor nekolicinu mještana koje su „posjetili“ na njihovim radnim mjestima, te su ih nakon završenog razgovora vratili na posao. Među prosvjednicima se moglo čuti kako je jedan od glavnih ciljeva prosvjeda zaustavljanje rada tvornice, te ukazivanje na institucije koje ne obavljaju svoj posao osim, kako kažu policije koja je jako aktivna po ovom pitanju.

Kako se saznaje iz neslužbenih izvora i inspektorica zaštite okoliša koja je danas posjetila okolicu Rockwoola uvjerila se u stanje koje nije baš najsjajnije te je jednim dijelom svjedočila tegobama s kojima se mještani svakodnevno bore.

U ovim trenucima prosvjednici su blokirali promet na glavnoj prometnici na kojoj se pojavio kamion koji je pokušao krenuti prema tvornici. Međutim snage specijalne policije, njih oko četrdesetak ne dopuštaju prilaz tvornici, a sada su se i uputili prema prosvjednicima koji su doslovno legli na glavnu prometnicu.

 

Barkun.hr:

Sanja Frankola iz udruge "Naša zemlja" kaže da ova udruga, kao ni ostale ekološke udruge s Labinštine, nisu organizatori prosvjeda, a smatra da su neposredni povod okupljanju posljednji incidenti u kojima su stanovnici pronalazili kamenu vunu u bazenu i bunaru. Kako saznajemo od Matilde Ilić, predsjednice udruge "Naša zemlja", policija ovih dana temeljem prijava iz Rockwoola zbog uznemiravanja, poziva pojedine građane na informativne razgovore.

- Osim policijskog postupanja, odvjetnički ured Žurić i partneri šalje pojedincima i prijeteća pisma. Tako su ih, pored mene, dobili i Patrik Juričić i Vergilio Karlić, kaže Ilić.

 

Glas Istre:

Između nezadovoljnih radnika i tvorničkog kruga stajalo je 50-ak specijalaca, a na licu mjesta se nalazio i načelnik PU istarske Loris Kozlevac. Dio prosvjednika razišao se nakon što je oko 19.30 počela padati kiša.

 

Slobodna Dalmacija:

Prosvjednike inače ni kiša nije omela u okupljanju, a vele kako će ostati na cesti do ranih jutarnjih sati. Tko će biti uporniji i jači, policija koja se u Industrijskoj zoni počela grupirati već oko 15.30 sati, prosvjednici ili kiša? Znat ćemo to u petak ujutro.

 

Fotografije: Barkun, Glas Istre, Večernji list i Regional

 

 

zagađenje matilda ilić sanja frankola obavjesni razgovori patrik juričić policija specijalci blokada prosvjed rockwool policija Naša zemlja udruga