Tigrasti komarci ''pokorili'' Istru

Tigrasti komarci ''pokorili'' Istru

27.5.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon duge zime i hladnijeg početka proljeća s posljednjim valom toplog vremena pojavili su se i prvi komarci. No, njihov broj, kako nam je kazao Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, još uvijek nije velik jer je dugo hladno razdoblje usporilo njihov razvoj. – Iako su se naglo pojavili nisu toliko agresivni te se još ne zaprašuju. Sada suzbijamo ličinke u leglima, kaže Landeka, a Istra će, pogotovo njen južni dio, imati najviše problema s tigrastim komarcima koji postaju sve dominantnija vrsta.

Riječ je o izvorno tropskoj i subtropskoj vrsti komarca iz jugoistočne Azije koja se Hrvatskom širi nekoliko zadnjih godina.

Posljednjih nekoliko godina i u priobalju južne Istre najveće probleme stvaraju tigrasti komarci, koji postaju dominantna vrsta u ovom dijelu Istre. – Tigrasti, za razliku od domicilnih komaraca, aktivni su danju a najagresivniji su u jutarnjim satima oko 8-9 sati i popodne između 17 i 18 sati, te njihov ubod ima puno veće alergijske reakcije na koži, kaže Landeka. Dodaje kako je radijus njihovog leta vrlo mali, stoga im je leglo vrlo blizu mjesta gdje se uoče. Pojašnjava kako su to uglavnom male površine s vodom poput bačvi, kanti i slično, stoga su tigrasti komarci najčešći na privatnim posjedima. Od otkrivenih ''skrovišta'' tigrastih komaraca u južnim dijelovima Istre njih više od 70 posto je na privatnim posjedima.

– Stoga je potrebna suradnja lokalnog stanovništva i ekipa koje provode mjere dezinsekcije. Molimo građane da dozvole stručnjacima ulazak na posjed jer stavljanjem bioloških tableta larvicida uništavaju aktivno leglo. Samo tako ih se može suzbiti, kaže Landeka. Naime, kao i kod običnih komaraca metode zaprašivanja, zamagljivanja i slično uništavaju već razvijene jedinke, ali ne utječu na ličinke čiji se razvojni proces skraćuje s višim temperaturama.

Landeka preporuča građanima da, ukoliko uoče tigraste komarce, uklone legla, odnosno vodu u kojoj su položene ličinke ili da se jave službi za dezinskeciju Zavoda za javno zdravstvo. Zanimljivo je da je tigrastom komarcu, kada uđe na određeno područje, a ukoliko se ne suzbija, potrebno svega godina do dvije da postane dominantna vrsta.

Građani službu za dezinskeciju često zovu zbog insekata koji izgledaju poput ogromnih komaraca, no Landeka pojašnjava da se ta vrsta insekta pojavljuje u svibnju, a potpuno je bezopasna i ne hrani se krvlju, stoga nema potrebe za njihovim ubijanjem. (IV/foto N. Landeka))

 

tigrasti komarci komarci najezda zavod za javno zdravstvo IŽ