Tehnološko-inovacijski inkubator u Potpićnu nova je arhitektonska ikona Istre

Tehnološko-inovacijski inkubator u Potpićnu nova je arhitektonska ikona Istre

4.9.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U istarskom Potpićnu u planu je realizacija novoga tehno-inovacijskog inkubatora koji bi se trebao izvesti rekonstrukcijom i prenamjenom danas napuštene industrijske građevine koja je tijekom dvadesetoga stoljeća služila za separaciju ugljena. Autorstvo tog atraktivnog suvremenog rješenja potpisuje dr. sc. Alen Žunić sa suradnicima, jedan od najuspješnijih hrvatskih arhitekata međunarodnog iskustva i docent na Arhitektonskom fakultetu o kojem smo i ranije pisali.

S obzirom na to da je Žunićeva ekspertiza revitalizacija nekadašnjih hrvatskih industrijskih gradova i pratećih postrojenja, primjerice Raše i Podlabina, za što se specijalizirao u elitnim svjetskim školama arhitekture poput bostonskog Harvarda, Columbia University u New Yorku i ETH-a u Zürichu, donosimo njegovo kreativno rješenje za transformaciju trenutno napuštenog objekta potpićanske separacije ugljena u visokotehnološki sklop, što je napravljeno na poziv Općine Kršan unutar koje je planirana zgrada i smještena.


Kako nam je uvodno kazao dr. Žunić, riječ je o izuzetno velikom kompleksu razvijenom na 9.000 m2, prepoznatljivog oblikovanja i jedinstvenog hibridnog programa, a zgrada bi u prizemlju i na prvom katu trebala imati Interaktivni edukacijski centar za klimatske promjene i kružno gospodarstvo, dok su na višim etažama planirani prostori Inkubatora za razvoj visokotehnoloških industrija i inovacija (TIPO).

- U skoroj budućnosti planira se, naime, zatvaranje naše najveće termoelektrane na ugljen, u Plominu, i namjera Općine Kršan u sklopu koje TE djeluje jest postaviti zdrave ekonomske i ekološke temelje za "postplominski" period, pri čemu bi upravo ovaj sofisticirani inkubator mogao postati okosnica budućeg razvoja i izvora prihoda. Osim financija, zgrada bi svojim dojmljivim oblikovanjem mogla postati i nova "ikona" Potpićna i regije, ali ne samo kao dizajnerski zanimljiva atrakcija u prostoru, već i kao simbol inovativnosti, smjelih koraka prema budućnosti te osviještenosti o okolišu i održivosti našega narušenog ekosustava, ističe autor rješenja.

Ervin Pavleković

potpićan arhitektonsko rješenje separacija separacija ugljena zgrada separacije TIPO tehnološko inovacijski inkubator alen žunić