Tea Bičić i Gloria Sellan izlažu u galeriji Fonticus

Tea Bičić i Gloria Sellan izlažu u galeriji Fonticus

21.4.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Za predstavljanje u galeriji Fonticus Tea Bičić je odbrala niz radova pod nazivom "Sinergije karbona" izvedenih akrilom i ugljenom, uglavnom na platnima na kojima prevladavaju oker ili smeđi tonovi * Gloria Sellan predstavila se samostalnim ciklusom "Propitivanje prostora" , a radi se o novim instalacijama kojima nastavlja propitivanje granica grafičkog medija

 

U nastavku ovogodišnjih aktivnosti Gradska galerija Fonticus ugostila je dvije labinske umjetnice, Teu Bičić i Gloriju Sellan koje su se predstavile samostalnim projektima.

Snažan ritam i umiren kolor

Akademska slikarica Tea Bičić, inače voditeljica programa Gradske galerije Labin, diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, do ove grožnjanske izlagala je na 36 samostalnih i više od sto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja, a njeni se radovi nalaze u fundusima muzeja i galerija, u gradskim i privatnim zbirkama. Za još jedno predstavljanje u galeriji Fonticus odbrala je niz radova izvedenih akrilom i ugljenom pod nazivom "Sinergije karbona", uglavnom na platnima na kojima prevladavaju oker ili smeđi tonovi.

- Pred nama je niz apstraktnih oslikanih ili iscrtanih površina snažnog ritma i umirenog kolora. Vizualizacije se baziraju na linijama i plohama boja. Zapravo, ponajviše bijele i crne. Na radovima su naočiti potezi, crte, uglavnom izvedene crnim grafitom, najčešće grupirane u rastere. Prostori vibracija poteza usuglašeni su s prostorima boja. Ponegdje nailazimo na transparentnost slojeva što dodatno izaziva zanimanje. Radove na ovoj izložbi možemo doživjeti kao ideogramske otvore u bjelini galerijskih zidova. Ciklus nudi mnoge asocijacije i pozive na razmišljanja. Ove bi radove mogli doživljavati kao eksperimentalne igre oblicima. Tea Bičić naporno, promišljeno, ali uspješno izbjegava figurativne oblike. Preklapajući crtež i slikarski postupak, ne nedostaje joj kombinatorike ni energije. Ovu igru odrađuje pošteno do trenutka kada, unutrašnjom snagom, oblici postanu nedjeljiva cjelina. Očit je autoričin izuzetan osjećaj za kompoziciju. Iako velikog formata, sa zonama boje ili linija, svi radovi djeluju stabilno. Autorica nas izaziva oblicima, a podastire samo aluzije. Radovi ne prikazuju, oni prepričavaju doživljeno. Senzibilna autorica ukazuje na postojanje stvari u drugom obliku, u obliku osjećaja, rekao je na otvaranju izložbe Eugen Borkovsky, voditelj Fonticusa.

Postavom u galeriji Fonticus, Tea Bičić zapravo objedinjuje svoj ciklus "Karbon" u kojemu je glavna tehnika ugljen.

- Pojam karbona ili ugljena prisutan je kroz čitav moj život. Obilježio je moju obitelj, dio je moje prošlosti, pa tako i moje sadašnjosti. Simbol je straha, neizvjesnosti, muke, strepnje...svega crnoga, a istovremeno nade, kruha, kolegijalnosti, marljivosti, izdržljivosti, ali i svjetla na kraju tunela…, komentirala je Tea Bičić svoj ciklus radova na temu karbona.

Kocke i točkaste intervencije

Umjetnica Gloria Sellan je nakon dvogodišnjeg studija arhitekture u Veneciji, upisala preddiplomski studij likovne pedagogije u Rijeci, a zatim i diplomski studij usavršavajući se u području tradicionalne i računalne grafike. Ova magistrica likovne pedagogije izlaže od 2005. godine, a do sada je svoje radove predstavila na nekoliko samostalnih i više od 30 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se prvenstveno grafikom, a u svojim radovima često koristi video projekcije i animacije. U grožnjanskoj galeriji predstavila se samostalnim ciklusom "Propitivanje prostora" u kojemu je nekoliko radova koji u postavu nude trodimenzionalnu instalaciju. Radi se o novim instalacijama kojima nastavlja propitivanje granica grafičkog medija. Posjetitelji su u galeriji okruženi kockama na kojima su točkaste intervencije snažnim kolorom. Točka je tu jasna likovna i optička vrijednost kojom umjetnica određuje prostore, a hod galerijom dodatno dramatizira dojam.

- Ponuđeno likovno promišljanje možemo promatrati iz aspekta igre koja kroz autoričine intervencije biva na trenutak zaustavljena baš u ovom, izloženom obliku. Procesualni slikarski postupak svodi se na nanošenje kolorističkih mrlja na polutransparentni materijal, napet na okvire. Manje nakupine boja ravnomjerno su raspoređene, raspršene na formatima. Svaki pojedini okvir i pripadajuća površina imaju neznatnu, ali prisutnu dimenziju debljine. Od njih se sklapaju prizme na način kombiniranja kvadratnih oblika. Događa se postav kao instalacija. U proces se uključuje svjetlo kao znatan faktor plasmana. Jarke boje ovime dobivaju dodatnu vrijednost, a sjene koje nastaju odražavaju se ili na zidu, podlozi ili na suprotnoj strani objekta. Okosnica ove serije likovnih radova je problematiziranje prostora i kretanja, dodao je na otvaranju druge izložbe Eugen Borkovsky.

Autor: Luka JELAVIĆ

tea bičić gloria sellan izložba kultura galerija fonticus grožnjan