''TE Plomin C je loš projekt koji može imati katastrofalne ekološke i ekonomske učinke''

''TE Plomin C je loš projekt koji može imati katastrofalne ekološke i ekonomske učinke''

21.2.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Projekt Termoelektrane Plomin C je loše pripremljen i isplaniran projekat koji može imati katastrofalne ekonomske učinke, ali i iste takve posljedice glede zaštite okoliša, izjavila je u subotu saborska zastupnica i predsjednica ORaHa Mirela Holy na okruglom stolu "Plomin C - referendum da/ne" u Puli.

Okrugli stol održan je u organizaciji Udruge za zelenu teoriju, strategiju, politiku i akciju i ORaH-a, a raspravljalo se o planu izgradnje termoeletrane Plomin C na ugljen te o posljedicama izgradnje takvog energetskog objekta za Hrvatsku i Istarsku županiju.

Holy je istaknula da se najsporniji dio ovog projekta odnosi na mogućnost znatnog povećanja emisija lebdećih čestica, koje imaju vrlo negativan učinak na zdravlje ljudi.

"Stav naše stranke je dobro poznat jer mišljenja smo da ne trebamo graditi termoelektrane na ugljen s obzirom da Hrvatska ne raspolaže ugljenom kao energentom, već ga moramo uvoziti", kazala je Holy.

Ponovila je da projekt TE Plomin C nije samo upitan u smislu zaštite okoliša već je "besmislen i u ekonomskom smislu".

Iako je HEP već duže vrijeme u pregovorima s potencijalnim privatnim partnerima odnosno investitorima, do dogovora još nije došlo, a po njenom mišljenju "do dogovora neće ni doći jer investitor želi imati osiguran povrat investicije".

"Prema europskim pravilima liberalizacije tržišta električne energije, nije moguće sklapati povlaštene ugovore s proizvođačem pa neće biti moguće sklopiti ugovor za zajamčeni otkup električne energije iz TE Plomin C i to po cijeni po 70 eura po megawattu, što je vrlo nekonkurentna cijena s obzirom da u ovom trenutku cijena megawatta iznosi 40 eura", naglasila je Holy.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika podsjetio je da je Istarska županija do sada koristila sva zakonski raspoloživa sredstva kako bi se spriječilo korištenje ugljena kao energenta u termoelektrani Plomin.

"Opredjeljenje Istarske županije o izgradnji TE Plomin C jasno je od samoga početka s obzirom da i županijski Prostorni plan definira plin kao energent za tu termoelektranu", poručio je Demetlika.

Naglasivši kako je TE Plomin već nanijela veliko zlo po zdravlju ljudi na Labinštini, nezavisni vijećnik u Gradu Labinu Mladen Bastijanić rekao je da se projektom TE Plomin C na ugljen krše europske norme i da je to u 21. stoljeću neprihvatljivo.

"Prljava je to politika ponuditi građanima savjetodavni referendum a ne pravu istinu, s obzirom da smatramo kako je u ovome slučaju na djelu sprega između politike, HEP-a i lokalnih moćnika", zaključio je. (Hina)

te plomin te plomin 3 tep c milrela holy mladen bastijanić ugljen orah politika izbori 2015