TE Plomin brisati iz prostornog plana, a Rockwool tužiti

TE Plomin brisati iz prostornog plana, a Rockwool tužiti

1.4.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Jučer, u večernjim satima, Dino Debeljuh, bivši veleposlanik RH u Indiji, zastupnik u Saboru i kandidat za župana Istarske županije, održao je u Višnjanu svoju drugu javnu tribinu. Prisutnima je na početku obraćanja rekao da ga za Višnjan vežu lijepa sjećanja, podsjetivši prisutne kako je spašavanje istarskog goveda krenulo baš iz Višnjana, gdje je često dolazio upravo zbog tog projekta, koji je kasnije rezultirao spašavanjem gotovo izumrlog istarskog goveda.

Kako je istaknuo, svjestan je činjenice da je IDS neizbježna tema, te da ga mnogi još uvijek vezuju uz tu stranku, pojasnio je osnovne razloge zbog kojih se je razišao sa IDS-om, među kojima je otuđenost vodstva stranke od građana ali i vlastitih članova.

«Kandidatura za župana, jedan je novi početak, poput osnivanja IDS-a», kazao je Debeljuh, a kao razloge svoje kandidature naveo je zabrinutost za budućnost Istre zbog današnjeg trenda prekomjerne apartmanizacije, Plomina 3, Rockwoola i projekta izgradnje golf igrališta, odnosno, prodaje 3000 hektara istarske zemlje, dok još uvijek nije osigurana proizvodnja hrane za istarske potrebe. Naglasio je da je apsolutno protiv politike prodaje, te se zalaže za koncesiju na rok ne dulji od 30 godina. Isto tako se zalaže za osiguranje zemljišta vezano uz proizvodnu mlijeka, kao i za proizvodnju hrane.

Na upite iz publike na koji bi način on riješio postojeće probleme, odgovorio je kako bi odmah pokrenuo izmjenu prostornog plana Istarske županije sa prijedlogom brisanja termocentrale Plomin 3 sve dok HEP ne uloži obećanih 50 milijuna eura u kraj gdje se nalaze termocentrale Plomin 1 i 2, a tek nakon toga mogu započeti razgovori o eventualnoj izgradnji Plomina 3, istaknuo je Debeljuh.

Kako bi spriječio, kako on kaže najveću otimačinu istarske zemlje u povijesti Istre, treba iz prostornog plana Istarske županije izbrisati buduća golf igrališta sve dok Sabor ne promijeni zakon o golf igralištima u pravcu koncesije zemljišta na rok ne dulji od 30 godina. Nakon te izmjene treba vratiti igrališta u prostorni plan u razumnom broju do kojega treba doći u raspravi sa stručnjacima i civilnim društvom, naglasio je da isti princip vrijedi i za projekt Brijuni rivijera.

Rockwool, po njemu, treba spriječiti da i dalje truje ljude, a to se može postići samo tužbom, za koju ima dovoljno argumenata.

U diskusiji koja je slijedila nakon uvodnog govora učestvovali su prisutni građani, uključivši   načelnika i zamjenika načelnika općine Višnjan.

Debeljuh je na kraju svog obraćanja pozvao sve prisutne da pristupe glasanju na slijedećim izborima i da glasaju za one u koje imaju povjerenja, a da svoj glas ne daju onima koji u proteklom periodu nisu štitili njihov interes

politika te plomin rockwool dino debeljuh izbori2009 kandidatura