TE Plomin 3 na ugljen, LNG terminal u Omišlju

TE Plomin 3 na ugljen, LNG terminal u Omišlju

7.3.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon što je Hrvatska elektroprivreda početkom ožujka dobila novu upravu očekuje se i nastavak priprema za realizaciju projekta Plomin C 500 MW, čiji je početak izgradnje najavljivan za početak 2009.

Polemike oko energenta, plin ili ugljen, koji će koristiti Plomin III tako će se zasigurno intenzivirati, a stručnoj i argumentiranoj raspravi zasigurno neće pomoći činjenica da se na proljeće iduće godine održavaju lokalni izbori.

HEP treći blok TE Plomin planira pogoniti na ugljen, a ne plin, jer plinskih će elektrana ionako imati dovoljno (Sisak, Osijek, i još mnoge elektrane tek u fazi projektiranja). HEP je dosad obrazlagao uporabu ugljena tvrdnjom da Europa koristi 35 posto energije iz ugljena, a Hrvatska tek sedam do deset posto te da će emisije ugljičnog dioksida svesti na nulu. Plin je, kažu, deficitaran energent, a obnovljivi izvori su siromašni, dok ugljena na svjetskoj burzi ima dovoljno.

Na zamjeni ugljena (kao sadašnjeg i budućeg energenta u termoelektrani) plinom inzistiraju političari, osobito pod pritiskom lokalnog stanovništva i "zelenih". Tako je podsjetimo, istarski župan Ivan Jakovčić više puta već izrekao da će 'Plomin biti na plin ili ga neće biti' a mladi IDS-a su uoči parlamentarnih izbora pokrenuli i potpisivanje peticije protiv Plomina na ugljen.

Struka procjenjuje da nije isplativo plin pretvarati u električnu energiju, dok HEP dugoročno računa s ugljenom jer tvrde da svaka zemlja iz strateških razloga mora imati različite izvore električne energije, uključujući i ugljen. Zato, prema pouzdanom stručnom izvoru, HEP namjerava otvoriti razgovore s Vladom o toj problematici i tražiti da Sabor izmijeni Uredbu o zabrani korištenja ugljena u termoelektranama, kako bi mogli početi s pripremama za gradnju trećeg, C bloka TE Plomin. Zapravo, bio bi to zamjenski blok za prvi, star 35 godina i pri kraju je vijeka trajanja.

Prostorni plan Istarske županije novim odredbama koje su nakon javne rasprave iz listopada prošle godine upravo u fazi 'dobivanja pozitivnog mišljenja' po istarskim gradovima i općinama za elektranu predviđa isključivo plin kao energetsko sredstvo.

HEP tako, ukoliko se ta odredba prihvati u izmijenjenom Prostornom planu Istre, ne bi mogao dobiti dozvolu za Plomin III na ugljen ukoliko RH, odnosno Vlada, ne proglasi Plomin projektom od nacionalnog interesa.

Upravo su Kršanci na posljednjoj sjednici vijeća glasno izrekli ono što se mjesecima već tvrdi u stručnoj i političkoj javnosti, 'nova elektrana na ugljen gotova stvar' te da su izmjene plana 'mrtvo slovo na papiru'.

 

S druge strane, u paketu izmjena županijskog prostornog plana stiže lokacija za terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) i to u Plomin luci. Kršanskim su vijećnicima i tu stvari potpuno jasne: oni koji su glasali "za" ustvrdili su da su šanse da se u Plominu izgradi LNG terminal vrlo male.

 

Dvojba koja je u javnosti stvorena - Omišalj na Krku ili Plomin u Istri, dio je političkih igara, a tvrdnja da je LNG terminal neophodan zbog Plomina III na plin je netočna. Konzorcij okupljen za gradnju treminala Adria LNG prema dostupnim informacijama preferira Omišalj, a ne treba zaboraviti da bi se time znatno okoristila i moćna tvrtka Dioki, dok su naknade lokalnoj zajednici vrlo primamljive. Doduše, o osnivanju drugog konzorcija za gradnju LNG terminala navodno razmišlja i Adris te su još mogući razni ishodi. Studija za izbor lokacije LNG terminala na Jadranu dovršena je, izradila ju je tvrtka Ekonerg, i biti će predstavljena javnosti u roku od sljedećih mjesec dana. Ista tvrtka radi i studiju za Plomin III na ugljen te je za očekivati da će interesi biti usklađeni.

LNG Omišalj HEP nova uprava gospodarstvo plin TE Plomin ugljen