Talijanski student Marco Certa u labinskom društvu Dante Alighieri - volonterstvo se ne uči iz knjiga

Talijanski student Marco Certa u labinskom društvu Dante Alighieri - volonterstvo se ne uči iz knjiga

8.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - »Ono što možeš naučiti od ljudi, ne možeš naći u knjigama«, riječi su to kojima je svoj jednomjesečni volonterski staž  u Labinu sažeto opisao Marco Certa, student treće godine smjera Scienze umanistiche per la comunicazione na firentinskom sveučilištu, inače Sicilijanac iz grada Mazara del Va l l o .

 

Između polaganja dva dodatna ispita ili ljetnog stažiranja odabrao je ovo drugo, a predsjednik labinskoga ogranka društva »Dante Alighieri« profesor Tullio Vorano prvi je pozitivno odgovorio na upit koji je Marco poslao na adrese čak 180 sjedišta društva »Dante Alighieri« širom svijeta.

Putem elektroničke pošte dogovorili su stažiranje u Društvu i Narodnom muzeju, gdje je Marco katalogizirao i organizirao izložbe labinskih slikara koji su gostovali u Manzanu i Sospirolu. U Zajednici Talijana, gdje je smješteno i sjedište Društva, radio je u knjižnici, gdje je bibliografske jedinice unio u jedan softver, a uz projekciju Fellinijeva filma »8 i pol« održao je i predavanje o talijanskoj kinematografiji. Uz svakodnevne aktivnosti vezane za volonterski staž, koje je opisao kao pozitivno iskustvo, ostalo mu je vremena i za odlaske na kupanje u

Rabac, a posjetio je i Pulu i Poreč. Sviđa mu se Istra, posebno priroda i mnoštvo zelenila u Labinu, a na upit hoće li se vratiti, spremno odgovara da bi tu rado proveo odmor, a poveo bi i roditelje.

Nakon Labina, o kojemu ima samo riječi hvale, odlazi u Estoniju, gdje će u Tallinu provesti mjesec dana, ovog puta na poslovima vezanima uz proces stvaranja filma.

Marco Certa S. ZLOIĆ

društvo dante alighieri marco certa volontiranje tullio vorano zajednica talijana kultura muzej