Talijanski investitori odustali od kupnje Cimosa, ugroženo tisuću radnih mjesta u Istri?

Talijanski investitori odustali od kupnje Cimosa, ugroženo tisuću radnih mjesta u Istri?

21.2.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Talijanski financijski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze, odnosno njegova TCH Cogeme, odustao je od predugovora po kojemu je trebao kupiti koparski Cimos, jer unatoč pregovorima slovenske i hrvatske strane nije ispunjen njegov glavni uvjet - da se prije ulaska u vlasništvo riješi pitanje Cimosova duga prema nekadašnjoj Riječkoj, banci koji je preuzela hrvatska Agencija za sanaciju banaka i zaštitu depozita (DAB), objavili su u ponedjeljak pozivajući se na neslužbene izvore Slovenski radio i javna televizija.

- Posao s Cimosom se još uvijek može spasiti, a utorak je posljednji dan da dođe do dogovora Slovenije i Hrvatske oko Cimosova duga kako bi se realizirala njegova prodaja, rekao je u ponedjeljak u Ljubljani slovensko ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

TCH Cogema je tako odlučila jer unatoč sastancima ministara Hrvatske i Slovenije, spor nije riješen. 

U koparskoj tvrtki za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju za sad ne žele komentirati tu vijest.

Bez reakcije su i slovenska "loša banka" koja je s DAB-om pregovarala o preuzimanju dijela financijskih obveza prema DAB-u, ali i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek koji je u više navrata zadnjih tjedana o rješenju tog pitanja pregovarao s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem te do prije nekoliko dana davao optimističke izjave da će se sporazum finalizirati u roku nekoliko dana, objavili su slovenski mediji.

Slovenski radio navodi kako su sindikalni čelnici u Cimosu razočarani takvim razvojem događaja, ali da su ga očekivali i da smatraju kako je poduzeće zadnjih godina loše vođeno.

Po navodima slovenskih medija, odustajanje talijanskog interesenta ne znači da će Cimos i njegove tvrtke u Istri odmah otići u stečaj, jer već ranije ugovoreni poslovi osiguravaju zaposlenost do kraja godine, ali je Cimos ovih dana trebao zaključiti nove poslove s naručiteljima, što je nakon odustajanja talijanskog investitora dovedeno u pitanje.

Podsjetimo, riječ je o dugu koji s kamatama iznosi gotovo 60 milijuna eura, a u razgovorima se spominjala nagodba na 7 milijuna eura, za koliko bi Slovenija otkupila dug.  

Ministri državne imovine Goran Marić i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek bili su postigli dogovor da slovenski DUBT otkupi dug nakon čega bi hrvatski DAB povukao tužbu protiv Cimosa. 

Dogovor je predviđao da DUTB u roku od 15 dana mora u hrvatski državni proračun uplatiti dogovoreni iznos. Novi vlasnik Cimosa obvezao bi se zadržati proizvodnju i broj radnika u Hrvatskoj dvije godine od potpisa ugovora.

To očito nije bilo po volji budućim vlasnicima Cimosa. Dogovor je postao upitan vjerojatno zbog zahtjeva hrvatske strane da se radna mjesta i opseg proizvodnje u tri pogona Cimosa u hrvatskoj Istri i broj narudžaba održe još najmanje dvije godine, što nije bilo usklađeno sa stajalištima talijanskog kupca iz Vicenze. Riječ je o tri pogona Cimosa u Istri (Labi, Buzet, Roč) te oko 1000 radnih mjesta. Navodno je sporno bilo i vlasništvo nad nekretninama koje je Cimos koristio u Buzetu i Roču. (H/iPress)

 

 

cimos radni odnos proizvodnja politika gospodarstvo rad zaposlenje