Svjetski dan sindroma Down: Modna revija puna pozitive - GALERIJA

Svjetski dan sindroma Down: Modna revija puna pozitive - GALERIJA

22.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down danas je u Labinu održana modna revija u kojoj su sudjelovali članovi Centra za inkluziju s  Down sindromom iz Istre koji su u pratnji svojih prijatelja i brojnih poznatih osoba iz javnog života prošetali modnom pistom i oduševili sve prisutne.

Uz podršku Grada Labina pri organizaciji ovog predivnog eventa, podršku je pružio i sam gradonačelnik Glavičić koji je bio jedan od pratitelja na modnoj pisti uz još mnoge osobe iz javnog života.

„Predivan event  i jedna ogromna pozitiva. Danas su zvijezde naši manekeni iz Centra za inkluziju i drago mi je da im možemo i na ovaj način pružiti podršku ali i ugostiti ovakav događaj u našem gradu. Svjesni smo potrebe podizanja svijesti cijele zajednice oko Down sindroma, a pogotovo u današnje vrijeme kada je plemenitost nešto što se zaboravlja. Zato je na svima nama da svojim osobnim ali i zajedničkim primjerom potaknemo veće uključivanje osoba s Down sindromom u društvo.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić nakon modne revije.

 Par riječi o obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom.

Down sindrom smatra se  jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Na 21. paru kromosoma nalazi se jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalaze 3 kromosoma zato obilježavamo 21.3. kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Taj je dan prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine. Ujedinjeni narodi donijeli su 2011. godine rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Svjetskim danom sindroma Down, te se na globalnoj razini službeno obilježava od 2012.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.  Odgovornost za to leži u svim nadležnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama, njihovim poznanicima, susjedima, sumještanima.

Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli, društveni, komunikativni, kreativni,... a za to im je potrebna naša podrška.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Kada vas upitaju:

Zašto nosiš šarene (različite) čarape?

Zašto 21. 3. treba nositi rasparene šarene čarape?

Jasno i glasno odgovorite:

"Nošenjem šarenih čarapa ponosno pružam podršku borbi osoba s Down  sindromom kako bi se što bolje uključili u društvo čime naše društvo postaje plemenitije"


Fotke

svjetski dan sindroma down centar za inkluziju modna revija šarene čarape