Svjetski dan audiovizualne baštine u znaku obilježavanja 100. rođendana Kreše Golika

Svjetski dan audiovizualne baštine u znaku obilježavanja 100. rođendana Kreše Golika

27.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na ovogodišnjem programu Svjetskog dana audiovizualne baštine prikazuju se četiri filmska ostvarenja redatelja Kreše Golika. Od 27. do 30. listopada 2022. na programu 16 kina diljem Hrvatske možete pronaći  digitalno restaurirane filmove:  Tko pjeva, zlo ne misli (1970.) i Plavi 9 (1950.), a uz njih su u programu i melodrama Ljubica (1978.) te humoristična drama Imam 2 mame i 2 tate (1968.) Filmovi se u kinima prikazuju potpuno besplatno.


Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 30. listopada 2022. po šesti put održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.


Ovogodišnjim Svjetskim danom audiovizualne baštine u 16 nezavisnih kina diljem hrvatske obilježava se stota godina rođenja Kreše Golika, jednog od najznačajnijih filmskih režisera u povijesti hrvatske kinematografije. Krešo Golik rođen je u Fužinama 1922. godine. Osnovnu školu polazio je u Fužinama, a gimnaziju i Grafičku školu u Senju i Zagrebu. Prvotno je bio sportski reporter na Radio Zagrebu te redatelj filmskih pregleda u Jadran filmu. Od 1947. godine profesionalno se bavio filmom.


Program Svjetskog dana audiovizualne baštine tako obuhvaća i prvi Golikov cjelovečernji film “Plavi 9”(1950.) što je ujedno i prva hrvatska tonska  komedija, te prvi film iz sportskog života, humoristična drama iz 1968.  Imam dvije mame i dva tate, iznimno uspješna melodrama “Ljubica”  iz 1978. godine te digitalno restaurirani film, najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju „Tko pjeva zlo ne misli“ (1970.)


Kino Labin u suradnji s Srednjom školom Mate Blažina obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine 27.10. 2022. prikazivanjem filma „Tko pjeva zlo ne misli“ i parlaonicom o hrvatskoj kinematografiji koju vodi Toni Juričić.


Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.


Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.


Kina koja sudjeluju u programu: KMC Bjelovar, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Labin, Kino Moslavina (Kutina), Kino Marof (Novi Marof), Kino Nova Gradiška, Centar za kulturu Grada Novalje, POU Novska, Dom kulture grada Preloga, Art- kino Croatia (Rijeka), Kino Slatina, Kino POU Vrbovec, Kino Gorica (Velika Gorica) Kino SC Zagreb.

kino mreža film kreš golik toni juričić kinematografija