SVETVINČENAT: U ovoj izuzetno rodnoj godini najbolje mlado vino ima vinarija Baćac iz Pićna

SVETVINČENAT: U ovoj izuzetno rodnoj godini najbolje mlado vino ima vinarija Baćac iz Pićna

29.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Bila je ovo izuzetno rodna godina pa očekujemo kvalitetna vina, kazao nam je sommelier i vinski kritičar Emil Perdec koji je prije izložbe i degustacije vina vodio vođene degustacije na kojoj je prezentirao osam vin.

Najbolje mlado vino imaju ove godine vina Baćac, vina Medežija su druga, dok treće mjesto s istim bodovima dijele vina Babos i Černeka. Odlučili su to glasanjem brojni posjetitelji savinčentske Fešta mladega vina, nakon što su probali uzorke svih 20-ak izlagača, koliko ih se ove godine okupilo u Art centru.

No, odmah na ulazu u salu posjetitelje je najprije dočekivalo pivo Kampanjola - črna i svijetla bira, a zatim u dvorani, uz sir i pršut, i rakije OPG-a Koraca iz Mutvoranskih Novaki. Ruda, travarica, obična komovica, rakija od jabuke, malvazije, višnje, s bazgom, maslinom, smokvom ili lješnjakom - gotovo svih okusa i boja koje možete zamisliti. Uz rakiju, doznajemo, bave se i proizvodnjom gina i whisheya.

- Došli smo predstaviti mladu malvaziju i muškat, ali i prošlogodišnja vina, kazali su nam iz vodnjanske vinarije Babos i dodali da je godina bila jedna od boljih za vino. Grožđe je, doznajemo, bilo zdravo i kvalitetno pa će vina biti dosta aromatična. U proljeće će se, vele, tek otkriti pravi okusi i mirisi vina, no već sada ono pokazuje jako dobre karakteristike.

Karen Hrvatin prezentirala je vina Novak iz Motovuna. Ova je vinarija prvi puta bila na ovoj tradicionalnoj fešti posvećenoj vinu. Kako nam je kazala Hrvatin, dobra berba dala je dobro vino. Grožđe je imalo dosta šećera što zahvaljuju toplom i sunčanom vremenu, a urod je bio obilan i zdrav.

Kako doznajemo od Dalibora Macana, načelnika Svetvinčenta, Fešta mladega vina jedna je od najstarijih fešta na ovom području koja je krenula još '70-ih godina prošlog stoljeća, a obnovljena je prije 15-ak godina.

- Ove godine imamo 20-ak izlagača iz cijele Istre i, kao što vidite, posjećenost je odlična, kazao nam je Macan i dodao da je ovo fešta koja traje sat dulje no sve ostale, budući da se u dva sata u noći vrijeme pomiče jedan sat unatrag.

- Bila je ovo izuzetno rodna godina pa očekujemo kvalitetna vina, kazao nam je sommelier i vinski kritičar Emil Perdec koji je prije izložbe i degustacije vina vodio vođene degustacije na kojima je prezentirao osam vina. Uspoređivali su, naveo nam je, istarska vina s onima europskih zemalja. Kako doznajemo od ovog stručnjaka, svake se godine u Istri diže kvaliteta vina, a to se događa zahvaljujući i ovakvim manifestacijama.

- Dižemo se u kvalitetu, a naš je problem sada zapravo kvantiteta, veli nam Perdec i dodaje da u Istri ima oko 3,5 tisuće hektara pod vinogradima, a cijela Hrvatska ima tek 20 tisuća hektara. No, dobro je što se u Istri vino sve više buteljira, a i u kafićima i restoranima može se danas dobiti dobro vino na čaše, zaključuje Perdec.

Fešta mladega vina, zamišljena kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara, ali i mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima, nastavila se uz plesnu zabavu uz Grupu Vigor i Alfa time band. (Borka PETROVIĆ)

vina baćac mlado vino svetvinčenat fešta mladega vina